17/08/2021 17/08/2021 Σε βαρύ κλίμα εξαιτίας της απόφασης της πολιτείας να σταματήσει τη λειτουργία της η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 16 Αυγούστου, το καθιερωμένο από χρόνια ετήσιο αντάμωμα – προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαϊτισσα από τους Αποφοίτους του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων για τον κορωνοϊό. Το αντάμωμα άρχισε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία...
17 Αυγούστου, 2021 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2021 - 11:17

Σε βαρύ κλίμα το φετινό προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαΐτισσα – Πικρία για την απόφαση αλλαγής του χαρακτήρα της ιστορικής Σχολής Βελλά

Διαδώστε:
Σε βαρύ κλίμα το φετινό προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαΐτισσα – Πικρία για την απόφαση αλλαγής του χαρακτήρα της ιστορικής Σχολής Βελλά

Σε βαρύ κλίμα εξαιτίας της απόφασης της πολιτείας να σταματήσει τη λειτουργία της η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 16 Αυγούστου, το καθιερωμένο από χρόνια ετήσιο αντάμωμα – προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαϊτισσα από τους Αποφοίτους του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το αντάμωμα άρχισε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό της Μονής , την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους καθηγητές και σπουδαστές.

Ιωαννίνων Μάξιμος: “Η πίκρα μας είναι μεγάλη για αυτό που έκανε η Σύνοδος”

Στην ομιλία του στο Αρχονταρίκι της Μονής ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος εξέφρασε την πικρία του και την απογοήτευσή του για την απόφαση της πολιτείας – με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος- να καταργήσει τη Βελλά. Μάλιστα ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος τον επέπληξε εγγράφως ζητώντας του να εκφράσει συγγνώμη για τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Ιούνιο, χαρακτηρίζοντας ως προδοτική τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Δόξα τω Θεώ που δεν έγινε το χειρότερο σενάριο που ζητούσε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή να κλείσει εντελώς η Βελλά. Και στις 22 Ιουνίου και στις 14 Ιουλίου επέμεναν όχι μόνο να κλείσει η ΑΕΑ και το Λύκειο, αλλά να μην έρθει ούτε η ΣΜΥΚ. Αυτό δεν το πέτυχαν. Η πίκρα μας είναι μεγάλη γι’ αυτό που μας έκανε η Σύνοδος. Δεν περνά αυτό το πράγμα έτσι. Θα πρέπει να πω ότι για την αντίδρασή μου η Σύνοδος μου έστειλε γράμμα, με το οποίο με επιπλήττει και μου ζητά να ζητήσω συγγνώμη για τον τρόπο που μίλησα. Εγώ ό,τι είπα, το πίστευα και το εννοούσα. Δεν είπα τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ αυτά που πίστευα και πιστεύω. Είμαι μοναχός και πρέπει να ταπεινώνομαι, δεν έχω πρόβλημα. Αν θέλουν να με ταπεινώσουν, ζητώ συγγνώμη, δεν έχω κανένα πρόβλημα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το ope.gr σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα στις 26 Ιουνίου είχε δώσει στο φως της δημοσιότητας τις 14 τροποποιήσεις που ζητούσε η Εκκλησία της Ελλάδος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στις οποίες, μεταξύ άλλων, ζητούσε η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη αντί τα Ιωάννινα. Τελικά η θέση αυτή δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο καθώς στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου προβλέπεται η λειτουργία της τρίτης Σ.Μ.Υ.Κ. στη Βελλά Ιωαννίνων.

Να παραμείνει η Βελλά κέντρο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον Ηπειρωτικό Αγώνα, όπως αποκάλυψε, σε δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος στόχος του είναι να παραμείνει η Βελλά ένα κέντρο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με τη λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών από το επόμενο έτος να μην καλύπτει τις προσδοκίες. «Ίσως ο Θεός θέλει από μας κάτι άλλο. Ίσως να μη θέλει να είμαστε συνεχώς εξαρτημένοι από το άρμα του κράτους, αλλά να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο μοντέλο εκκλησιαστικής παιδείας, όπως έκανε πριν από 110 χρόνια ο Σπυρίδων. Θα πρέπει να το ξαναδούμε και ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και με Αμερική και με Γερμανία, να κάνουμε μια Ακαδημία, που να είναι ανεξάρτητη από το κράτος και να είναι συνδεδεμένη με άλλα πανεπιστήμια. Δε λέω ότι θα γίνει, γιατί θέλει πολλή δουλειά, ούτε γίνεται με το κουμπί αυτό το πράγμα, αλλά ήδη έχει αρχίσει αυτή η συζήτηση και, αν το κράτος δε δεχθεί την πρόταση που κάναμε και θα κάνουμε και πιο εμπεριστατωμένα, με τη βοήθεια και επιστημόνων, για Θεολογική Σχολή, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα τέτοιο μοντέλο εκκλησιαστικής παιδείας», τόνισε.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι ομιλίες του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη ,του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Κλέανδρου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρη Φλώρου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της Σχολής όλοι οι Βελλαϊτες φορούσαν μαύρη μάσκα που τους προσέφερε η Ένωση Αποφοίτων.

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων