28/08/2020 28/08/2020 Του Νικόλαου Ζαΐμη  Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε σήμερα το πρωί καθώς ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις εισαγωγής για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τς χώρας. Σε χαμηλές πτήσεις κυμάνθηκαν για ακόμη μια χρονιά οι βάσεις στις Θεολογικές Σχολές της χώρας και στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Σε πτώση και φέτος οι βάσεις...
28 Αυγούστου, 2020 - 17:44
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2020 - 18:48

Σε χαμηλές πτήσεις και φέτος οι βάσεις στις Θεολογικές Σχολές

Διαδώστε:
Σε χαμηλές πτήσεις και φέτος οι βάσεις στις Θεολογικές Σχολές

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε σήμερα το πρωί καθώς ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις εισαγωγής για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τς χώρας. Σε χαμηλές πτήσεις κυμάνθηκαν για ακόμη μια χρονιά οι βάσεις στις Θεολογικές Σχολές της χώρας και στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Σε πτώση και φέτος οι βάσεις στις Θεολογικές Σχολές

Μεγάλο ήταν και φέτος το ποσοστό των Τμημάτων, η βάση εισαγωγής των οποίων είναι κάτω των 10.000 μορίων. Συνολικά 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 40%. Μεταξύ των Τμημάτων αυτών βρίσκονται και αυτά των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με τα χαμηλότερα μόρια εισαγωγής να τα έχει το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ (6.950).

Αναλυτικά η φετινή βάση στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ κυμάνθηκε στα 7. 400 μόρια, πτώση σε σχέση με τη περσινή βάση (8.793) που φτάνει τα 1.393 μόρια, ενώ ο πρώτος εισακτέος συγκέντρωσε 13. 800.

Στο Τμήμα Κοινωνικής και Θεολογίας και Θρησκειολογίας είχαμε πτώση 1.269 μορίων σε σχέση με τη περσινή βάση (9.019) καθώς η φετινή κυμάνθηκε στα 7.750 μόρια, με τον πρώτο επιτυχόντα να εισάγεται στο Τμήμα με 13.150 μόρια.

Πτώση στις βάσεις είχαμε και στα δυο Τμήματα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Συγκεκριμένα η φετινή βάση στο Τμήμα Θεολογίας κυμάνθηκε στα 7.375 μόρια, με τον πρώτο εισακτέο να συγκεντρώνει 14. 400 μόρια. Σε σύγκριση με τη περσινή βάση (8.915) σημειώθηκε πτώση 1.540 μορίων. Τέλος, το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ είχε τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τα τρία προηγούμενα Τμήματα, καθώς αυτή κυμάνθηκε φέτος στα 6.950 μόρια, σημειώνοντας πτώση 1.518 μορίων σε σχέση με τη περσινή βάση που είχε κυμανθεί στα 8.468 μόρια. Ο πρώτος που εισήλθε στο Τμήμα συγκέντρωσε 14.225 μόρια.

Αναλυτικός πίνακας με τις φετινές βάσεις:

Πτώση και στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις όμως και στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βελλάς Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης.

Στην Ανώτερη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας είχαμε τη μικρότερη βάση, καθώς στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων ο τελευταίος εισήλθε με 4.750 μόρια, ενώ τη μεγαλύτερη βάση είχε το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης Βελλάς Ιωαννίνων, με 6.925 μόρια.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις φετινές βάσεις: 

Επιτυχόντες, το 77% των υποψηφίων

Στο 77% ανήλθε το ποσοστό των επιτυχόντων των φετινών Πανελλαδικών. Εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.963.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Γενικότερα, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας στους επιτυχόντες

Στους επιτυχόντες των Πανελληνίων Εξετάσεων ευχήθηκε με μήνυμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος τονίζει πως «η επιτυχία σας αυτή αποκτά μάλιστα μεγαλύτερη αξία, αφού διαγωνιστήκατε υπό τον φόβο της εξάπλωσης του Covid-19. Η ζωή σας άλλαξε άρδην. Στερηθήκατε το σχολείο σας, τους φίλους και τις παρέες σας. Θυσιάσατε τις επιθυμίες σας και προετοιμάσατε τον αγώνα σας μέσα από το σπίτι σας… Μόνοι σας! Παρ’ όλα αυτά… δεν πτοηθήκατε. Δεν το βάλατε κάτω. Δεν χάσατε τις ελπίδες σας ακόμη και όταν το μέλλον έμοιαζε περισσότερο αβέβαιο από ποτέ».

Ενώ καταλήγει:

«Το πραγματικό ταξίδι της ζωής σας τώρα ξεκινάει. Το μέλλον ανήκει σε εσάς… Κάντε το πιο ανθρώπινο! Η αγάπη είναι πάνω από κάθε φόβο και κάθε δυσκολία. Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι σε όλες και όλους ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών της Παναγίας Μητέρας Του, να σας ευλογεί και να σας χαρίζει μία ζωή γεμάτη πρόοδο, γνώση και πολλές επιτυχίες!»

Το μήνυμα της Σοφίας Ζαχαράκη προς τους επιτυχόντες

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με ανάρτησή της η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, έδωσε συγχαρητήρια προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, γράφοντας συγκεκριμένα:

«Ευθύνη και φως. Αυτά τα δύο στοιχειά ενισχύονται ακόμα περισσότερο στις νέες και νέους που θα περάσουν το κατώφλι των σχολών τους. Ευθύνη για τη γνώση που θα αποκομίσουν και φως γιατί η εκπαίδευση και η γνώση πάντα ανοίγουν νέους δρόμους φωτεινούς. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να στέκεται δίπλα στα παιδιά επίσης με ευθύνη και φως. Ευθύνη γιατί αυτή η γενιά παίρνει μαζί με τα καλά νέα σήμερα και βάρη δυσανάλογα. Και Φως γιατί πρέπει να φωτίσει κάθε σκοτεινό στοιχείο που κρατά πίσω την ορμή, τη θέληση και το ταλέντο των νέων. Αυτή η ορμή και η θέληση θα ανοίξει τους δρόμους και για όσες και όσους δεν έλαβαν τα καλά νέα σήμερα. Δρόμους που ίσως δεν έχουν καν φανταστεί. Ας κρατήσουν στη σκέψη τους το στίχο «Θα ‘ρθω κι εγώ μαζί σας όπου πάτε, λέει το ανεκπλήρωτο στα όνειρα». Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εξετάσεις αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς. Στους δασκάλους και τους γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά με καθημερινό ενδιαφέρον και αγωνία όλα τα χρόνια της σχολικής τους παρουσίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων