08/06/2023 09/06/2023 Ζημιές σε σπίτια και σε ναούς που βρίσκονται σε χωριά της Λοκρίδας προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:33 το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023 με εστιακό βάθος έξι χιλιομέτρων και με το επίκεντρο του να εντοπίζεται 13,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Αταλάντης. Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό που σημειώθηκε...
08 Ιουνίου, 2023 - 20:32
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2023 - 13:05

Σεισμός στην Αταλάντη – Ζημιές σε ναούς στη Λοκρίδα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Σεισμός στην Αταλάντη – Ζημιές σε ναούς στη Λοκρίδα (ΦΩΤΟ)

Ζημιές σε σπίτια και σε ναούς που βρίσκονται σε χωριά της Λοκρίδας προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:33 το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023 με εστιακό βάθος έξι χιλιομέτρων και με το επίκεντρο του να εντοπίζεται 13,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Αταλάντης.

Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό που σημειώθηκε πολύ κοντά στο χωριό Έξαρχος, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

Οι κάτοικοι έντρομοι στα πρώτα λεπτά του σεισμού, αλλά και μετά τους απανωτούς μετασεισμούς, βγήκαν στους δρόμους περιμένοντας ενημέρωση κυρίως για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

Όπως εξήγησε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης», και συμπλήρωσε: «Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Ο κ. Λέκκας και τονίζει ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές. Όπως επισήμανε, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική. Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

 

Στους δρόμους και η Πυροσβεστική

Από τα πρώτα λεπτά του μεγάλου σεισμού, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου βρέθηκε στους δρόμους, ενώ είχε άμεση επαφή με τους Διοικητές Νομών και ειδικά με τους επικεφαλής σε Φθιώτιδα και Βοιωτία ώστε να βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή.

Ο κ. Αποστόλου βρέθηκε γρήγορα σε Καλαπόδι, Έξαρχο, Σφάκα στη Φθιώτιδα και στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες, όπως αναφέρει το lamiareport.gr.

(Φωτογραφία: parapolitika.gr)

Ειδικότερα στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ζημιές (ρωγμές) σε σπίτια και στους ναούς του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου).

(Φωτογραφία: parapolitika.gr)

Καταγράφονται επίσης ζημιές στο ναό του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό.

(Φωτογραφία: parapolitika.gr)

Δεν επήλθε, προς το παρόν, στη γνώση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, περιπτώσεις κατολισθήσεων, τουλάχιστον όχι σε αστικό περιβάλλον ή σε δρόμους.

(Φωτογραφία: lamianow.gr)

Παρόλα αυτά βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αταλάντης, Αμφίκλειας και η Π.Υ. Λιβαδειάς, μαζί με την 7η ΕΜΑΚ, ενώ είναι έτοιμες να συνδράμουν αν χρειαστεί δυνάμεις και από τη Λαμία και την υπόλοιπη Βοιωτία.

(Φωτογραφία: lamianow.gr)

 

Ενημέρωση για το σεισμό από το Δήμο Λοκρών

Στις 17:30 το απόγευμα ο Δήμος Λοκρών προχώρησε στην παρακάτω ενημέρωση:

«Ο σεισμός έντασης 4,8 ρίχτερ με επίκεντρο το Δήμο μας έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα ή ζημιές με εξαίρεση μεμονωμένα προβλήματα σε οικίες στον Έξαρχο και το Καλαπόδι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς της πολιτείας και τους ειδικούς που παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία.

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει επόμενη ανακοίνωση.

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε όλοι σας για τον σεισμό στην περιοχή μας».

 

Οι μετασεισμοί

Αν και η μετασεισμική ακολουθία βαίνει φυσιολογικά μειούμενη, με δεκάδες μικροσεισμούς, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν στα 2,8 Ρίχτερ, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων