19/03/2023 19/03/2023 Ύστερα από 12 ώρες συνομιλιών στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι επιτεύχθηκε «κάποιο είδος συμφωνίας». «Συμφωνήσαμε σε ορισμένα σημεία, όχι σε όλα. Αυτή δεν είναι η τελική συμφωνία», τόνισε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους στην Οχρίδα. Παρά το γεγονός ότι...
19 Μαρτίου, 2023 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 - 8:49

Σερβία – Κόσοβο: Πρόοδος στη συνάντηση της Οχρίδας επί της πρότασης της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων

Διαδώστε:
Σερβία – Κόσοβο: Πρόοδος στη συνάντηση της Οχρίδας επί της πρότασης της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων

Ύστερα από 12 ώρες συνομιλιών στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι επιτεύχθηκε «κάποιο είδος συμφωνίας».

«Συμφωνήσαμε σε ορισμένα σημεία, όχι σε όλα. Αυτή δεν είναι η τελική συμφωνία», τόνισε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους στην Οχρίδα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφωνίες, σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ήταν «αξιοπρεπείς». Ανέφερε επίσης ότι η πορεία της Σερβίας προς την ένταξη στην Ε.Ε θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ και του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε για τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, αλλά υπήρξε συμφωνία. Η Πρίστινα συμφώνησε «να ξεκινήσει αμέσως – και όταν λέω αμέσως, εννοώ αμέσως – διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τον καθορισμό συγκεκριμένης ρύθμισης και εγγυήσεων με σκοπό τη διασφάλιση του κατάλληλου επιπέδου αυτοδιαχείρισης για τις σερβικές κοινότητες στο Κόσοβο», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων