29/05/2021 29/05/2021 Ημέρα τιμής και μνήμης η 29η Μαΐου, με τον Ελληνισμό να ενθυμείται την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και την ηρωική θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μαζί με τους υπερασπιστές της Βασιλίδας των Πόλεων. Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος...
29 Μαΐου, 2021 - 16:17
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2021 - 17:22

Σεβασμός και προσοχή ενώπιον του τελευταίου Αυτοκράτορα

Διαδώστε:
Σεβασμός και προσοχή ενώπιον του τελευταίου Αυτοκράτορα

Ημέρα τιμής και μνήμης η 29η Μαΐου, με τον Ελληνισμό να ενθυμείται την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και την ηρωική θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μαζί με τους υπερασπιστές της Βασιλίδας των Πόλεων.

Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Ακολούθως, παρούσης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας εξεφώνησε ομιλία, με θέμα «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, το Χρονικό της Άλωσης».

Αμέσως μετά, οι επίσημοι μετέβησαν στον Ανδριάντα του πεσόντος αυτοκράτορα στην πλατεία του Μυστρά, όπου τελέσθηκε από τον σεπτό Ποιμενάρχη επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στις δηλώσεις της η κα Σακελλαροπούλου ανέφερε τα εξής:

«Στα ιερά αυτά χώματα, τα ερείπια του Μυστρά, μ’ ένα μονάχα βήμα μεταφέρεται κανείς στην σφαίρα του θρύλου. Ηρωικές σκιές, μάρτυρες των τελευταίων στιγμών της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφορούν ανάμεσα στα ερείπια, θυμίζοντάς μας ότι η θυσία για την ελευθερία δικαιώνει τη ζωή. Και πρώτος ανάμεσα στους τελευταίους Βυζαντινούς ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Η επιβίωση του μύθου του ως τις μέρες μας, οι αναπαραστάσεις του στη λαϊκή μας παράδοση, η ανεξίτηλη εγγραφή των γενναίων ύστατων λόγων του στο συλλογικό υποσυνείδητο, είναι μια διαδικασία που συντήρησε την εθνική συνείδηση μέσα στους αιώνες και συνέβαλε στην Επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας».

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων