15/12/2021 15/12/2021 Την κατά άνθρωπον θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας και στην Εκκλησία της Ελλάδος η αναγγελία της εκδημίας του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμίου, ο οποίος εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης, 14 Δεκεμβρίου, περίπου στις 21:30 σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση της Μητρόπολης, σε ηλικία 80 ετών. Η Εξόδιος Ακολουθία...
15 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2021 - 14:53

Σίγησε η καρδιά του αγωνιστή Ιεράρχη – Θλίψη για την εκδημία του Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία – Αύριο το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία

Διαδώστε:
Σίγησε η καρδιά του αγωνιστή Ιεράρχη – Θλίψη για την εκδημία του Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία – Αύριο το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία

Την κατά άνθρωπον θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας και στην Εκκλησία της Ελλάδος η αναγγελία της εκδημίας του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμίου, ο οποίος εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης, 14 Δεκεμβρίου, περίπου στις 21:30 σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση της Μητρόπολης, σε ηλικία 80 ετών.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχη θα ψαλλεί αύριο στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλούπολης. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όρισε ως τοποτηρητή τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Ο μακαριστός Ιεράρχης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα δοκιμαζόταν από διάφορα θέματα υγείας, ωστόσο ποτέ δεν το έβαλε κάτω και εκτελούσε τα ποιμαντικά του καθήκοντα ιερουργώντας, κηρύττοντας και συγγράφοντας. Μάλιστα ως συνεργάτης του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας και έστελνε κείμενα προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα της: www.pemptousia.gr αλλά και του Πρακτορείου “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” (ope.gr).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, ο μακαριστός το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο λόγω καρδιολογικών προβλημάτων με τον χτύπο της καρδιά του αγωνιστή Ιεράρχη να σιγή χθες το βράδυ. Να σημειωθεί ότι δεν είχε νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένος -και με την τρίτη δόση. Μάλιστα με ανακοίνωση του πριν ένα μήνα περίπου είχε προτρέψει να τηρούνται τα μέτρα και να ακολουθείται η γραμμή της Ιεράς Συνόδου. “Λανθασμένα ἀνακοινώθηκε ἀπό κανάλια τῆς ἑλληνικῆς τηλεοράσεως ὅτι ἐγώ, ὁ Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας, εἶμαι ἐναντίον τῶν μέτρων τῆς Συνόδου. Πάντοτε στήν Μητρόπολή μου καί σέ προσωπικούς λόγους μου λέγω καί τονίζω ὅτι ἀκολουθοῦμε τήν γραμμή τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί ὅλης τῆς Ἱεραρχίας. Ἀπόδειξη τούτου εἶναι ὅτι προσωπικῶς ἔκανα καί τά τρία ἐμβόλια”, είχε αναφέρει στις 9 Νοεμβρίου 2021.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στην ανακοίνωση της για την εκδημία του μακαριστού κυρού Ιερεμίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει:

“Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1941. Το 1964 έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας το 2000. Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα.

Το 1969 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος. Διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χειροτονήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2006.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Εξόδιο Ακολουθία.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου θα ψαλεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 στις 14.00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως. Κατά τη διάρκεια αυτής θα τηρηθούν άπαντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού”. 

Αγωνιστής Ιεράρχης

Από μικρός υπήρξε αγωνιστής της ζωής μιας και τον πατέρα του δεν τον γνώρισε καθώς αυτός σκοτώθηκε κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Από νωρίς αφοσιώθηκε στην ιερωσύνη και την επιστήμη της θεολογίας, με ιδιαίτερη αγάπη στην Παλαιά Διαθήκη την οποία δίδαξε για αρκετά χρόνια ως Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας. Η απλότητά του και η βιωματική διδασκαλία τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους φοιτητές και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο. Εδώ και αρκετά χρόνια είχε ξεκινήσει τον Υπομνηματισμό βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης τα οποία εκδίδονται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πριν την εις Επίσκοπον εκλογή του διακόνησε ως Ιεροκήρυκας σε αρκετές Ιερές Μητροπόλεις, όπως Φωκίδος, Μεγάρων και Σαλαμίνος, αλλά και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ως Επίσκοπος της αγιοτόκου και ηρωοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως βρέθηκε μπροστά σε όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν στην τοπική κοινωνία, προσπαθώντας πάντα με νηφάλιο τρόπο και καίριες παρεμβάσεις να βρει λύσεις.

Τα προβλήματα υγείας δεν τον πτόησαν το περασμένο καλοκαίρι να βρεθεί κοντά σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Γορτυνία ενώ είχε ξεκινήσει και αγώνα για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των πυροπαθών.

Βλάσης: Βαρύ πλήγμα η κοίμηση του Μητροπολίτη Ιερεμία

Βαρύ πλήγμα τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τους Αρκάδες χαρακτήρισε την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμία ο Βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του: “Η κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμία ήταν ένα βαρύ πλήγμα για εμένα προσωπικά, για όλους τους Αρκάδες, αλλά και για την Ορθοδοξία μας. Η φιλία μας ήταν τιμή για εμένα και ο λόγος του φάρος για τα βήματά μου. Δεσπότης απλός και προσιτός, που απέφευγε κάθε πολυτέλεια και υπερβολή διάγοντας βίο σχεδόν ασκητικό. Ιεράρχης φωτισμένος και δραστήριος, που πάντα βρισκόταν δίπλα στο ποίμνιο του”.

Ο κ. Βλάσης καταλήγει: “Πάνω απ´ όλα όμως ήταν αληθινός Άνθρωπος (με άλφα κεφαλαίο), που με το λόγο και τα έργα του συνέδραμε τις ψυχές των συνανθρώπων μας σε κάθε δυσκολία. Είναι πράγματι αναρίθμητες οι ιστορίες για το πώς αθόρυβα και διακριτικά έτεινε χείρα βοηθείας σ´ εκείνους που το είχαν ανάγκη. Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε πάντα”.

Σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερεμίας Φούντας γεννήθηκε στη Ναύπακτο τω 1941.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών τω 1964. Χειροτονήθηκε Διάκονος τω 1969 και Πρεσβύτερος τω 1972. Διακόνησε ως Ιεροκήρυκας σε διάφορες Ι. Μητροπόλεις και στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τω 2000 αναγορεύθηκε Δρ. Θεολογίας. Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής εις την Π.Δ. και Ερμηνείας της Π.Δ. εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα.

Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χειροτονήθηκε στις 14-10-2006.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων