13/02/2019 13/02/2019 Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, κυρίως σε επίπεδο Ιερέων μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του προτεινόμενου πλαισίου συμφωνίας για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Σήμερα ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί για το θέμα με την επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί της ουσίας αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το καθεστώς μονιμότητας δεν αλλάζει,...
13 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2019 - 8:12

Σήμερα η συνάντηση Κ. Γαβρόγλου με την επιτροπή του Φαναρίου- Προβληματισμός για το σχέδιο της κυβέρνησης

Διαδώστε:
Σήμερα η συνάντηση Κ. Γαβρόγλου με την επιτροπή του Φαναρίου- Προβληματισμός για το σχέδιο της κυβέρνησης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, κυρίως σε επίπεδο Ιερέων μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του προτεινόμενου πλαισίου συμφωνίας για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Σήμερα ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί για το θέμα με την επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επί της ουσίας αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το καθεστώς μονιμότητας δεν αλλάζει, οι Κληρικοί παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ωστόσο διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για 10.000 νέες προσλήψεις -όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα,ιδρύεται το Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι με το σχέδιο αυτό “αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης, μετά την κοινή ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο του σχεδίου Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018” και προστίθεται ότι στο “σχέδιο καταγράφονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς και για τον εφημεριακό κλήρο”.

Με ανακοίνωσή της η επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Παιδείας, αναφέρει ότι το Προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας θα μελετηθεί από τήν Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου η οποία θα εισηγηθεί “τα δέοντα” στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία είναι και το μοναδικό όργανο, που μπορεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις της Εκκλησίας επ’ αυτού του ζητήματος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ο Υπουργός Παιδείας και η Ειδική Επιτροπή Διαλόγου της ΔΙΣ θα συναντηθούν εκ νέου την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδος.
Η εκκλησία εμμένει στην θέση της να μην αλλάξει ούτε ο κωδικός πληρωμής των ιερέων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά δημιουργική και εποικοδομητική» τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ιεραρχίας και σημείωσε ότι το σχέδιο «ενισχύει τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, εξασφαλίζει τους κληρικούς και προτείνει ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών». «Αποσαφηνίστηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα και άρα έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα», δήλωσε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων