10/12/2020 10/12/2020 Τελέστηκε στις 10 Δεκεμβρίου η εξόδιος ακολουθία για την καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Ρουσάνου Μετεώρων, γερόντισσα Φιλοθέη Κοσβύρα, κεκλεισμένων των θυρών της Μονής.  Την Εξόδιο τέλεσε ιερέας από τη γενέτειρα της μακαριστής γερόντισσας Αγναντιά Καλαμπάκας. Η μακαριστή γερόντισσα εκοιμήθη χθες 9 Δεκεμβρίου σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο των Τρικάλων. Έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύτηκε...
10 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:14
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2020 - 15:49

Τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία της Γερόντισσα Φιλοθέης

Διαδώστε:
Τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία της Γερόντισσα Φιλοθέης
Τελέστηκε στις 10 Δεκεμβρίου η εξόδιος ακολουθία για την καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Ρουσάνου Μετεώρων, γερόντισσα Φιλοθέη Κοσβύρα, κεκλεισμένων των θυρών της Μονής.  Την Εξόδιο τέλεσε ιερέας από τη γενέτειρα της μακαριστής γερόντισσας Αγναντιά Καλαμπάκας. Η μακαριστή γερόντισσα εκοιμήθη χθες 9 Δεκεμβρίου σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο των Τρικάλων.
Έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύτηκε αρχικά στην ειδική πτέρυγα covid-19 του Νοσοκομείου Τρικάλων και καθώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή της στη ΜΕΘ.

Η Μακαριστή Γερόντισσα Φιλοθέη (κατά κόσμον Σοφία Κοσβύρα) διακόνησε επί σειρά ετών την Ι. Μ. Ρουσάνου ως Ηγουμένη και Γερόντισσα της πέριξ αυτής Αδελφότητας.

Εις μνήμην της μακαριστής Γερόντισσας αναρτούμε την ομιλία της κατά την επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνος «Παναγίας Παραμυθίας» στην Ιερά Μονή Ρουσάνου Μετεώρων την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020.

Συγκεκριμένα τις 17 Οκτωβρίου 1988, ακολουθώντας το παράδειγμα της ιεράς μονής του Αγίου Στεφάνου, η ανδρική μονή Ρουσάνου μετατράπηκε επίσημα σε γυναικεία και εγκαταστάθηκε σʼ αυτήν οκταμελής αδελφότητα μοναζουσών από την ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων με ηγουμένη την Μακαριστή Γερόντισσα Φιλοθέη (Κοσβύρα), επαναφέροντας έτσι, σύμφωνα με τις κτιτορικές υποθήκες και επιταγές, το κοινοβιακό μοναχικό σύστημα και συμβάλλοντας στην εκ νέου ανάπτυξη, υλική και πνευματική, της ιεράς μονής. Η νέα αδελφότητα άρχισε αμέσως το έργο της αναδιοργάνωσης, συντήρησης και ανακαίνισης του ημικατεστραμμένου μοναστηριού.

Επί ηγουμενίας της Μακαριστής Γερόντισσας άλλαξε ριζικά το Μοναστήρι των Μετεώρων, ανακαινίσθηκε, ενδυναμώθηκε η Αδερφότητα και κατέστη πραγματική πνευματική κυψέλη των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής.

Παρακολουθείστε εδώ την ομιλία της μακαριστής Γερόντισσας κατά την επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνος «Παναγίας Παραμυθίας» στην Ιερά Μονή Ρουσάνου Μετεώρων την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, την οποία κόμισε στη Μονή ο Πνευματικός της Μόνης Γέρων Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.

Η Μονή Ρουσάνου

Ωσάν να αιωρείται μέσα στο μεγαλείο του Μετεωρίτικου τοπίου, ανάμεσα στις Μονές Βαρλαάμ και Αγίας Τριάδας, ευρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας Ρουσάνου. Στον ψηλό, κατακόρυφο βράχο των Μετεώρων, η Μονή Ρουσάνου ανταμείβει τον επισκέπτη με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει στη γύρω περιοχή.

Η Ι.Μ. Ρουσάνου κτίστηκε στα μέσα του 14ου αι. πάνω σε ένα κατακόρυφο βράχο, απ’ όπου απολαμβάνει κανείς όλη τη μαγεία του μετεωρίτικου τοπίου. Η μονή αποτελείται σήμερα από ένα τριώροφο συγκρότημα το οποίο καλύπτει όλη την διαθέσιμη επιφάνεια του βράχου.

Μέσα στην υποβλητική σιωπή και την μυστηριακή γαλήνη των προσευχών από τις Μοναχές στο Μοναστήρι, δοξολογείται εδώ και αιώνες το όνομα του Τριαδικού μας Θεού.

Δείτε το Οδοιπορικό του Πρακτορείου Ορθοδοξία στη Θεοσκέπαστη γή των Μετεώρων. Μεταξύ άλλων, ομιλεί στην κάμερα η Μοναχή Χαριτίνη.

Το συγκρότημα της μονής είναι τριώροφο και η ανάβαση σε αυτό σήμερα γίνεται με σκαλοπάτια. Το καθολικό της Μονής ήταν αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αι από τους Γιαννιώτες μοναχούς Ιωάσαφ και Μάξιμο και ακολουθεί τον Αγιορείτικο ρυθμό. Η αγιογράφηση του καθολικού ολοκληρώθηκε το 1560 και αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά σύνολα ακολουθώντας την τεχνοτροπία της φημισμένης Κρητικής σχολής.

Συγκεκριμένα το καθολικό είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός, με τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες. Ανήκει στον λεγόμενο «αθωνικό» τρίκογχο τύπο, όπου εκτός από την ανατολική ημικυκλική κόγχη του ιερού, υπάρχουν ημικυκλικές κόγχες στις δύο πλευρές του ναού, οι οποίες ονομάζονται «χοροί», διότι εκεί στέκονται οι χοροί των ψαλτών. Στα δυτικά υπάρχει ευρύχωρος νάρθηκας, η συνηθισμένη λιτή των μοναστηριών. Το εσωτερικό του ναού καλύπτεται με θαυμάσιο τοιχογραφικό διάκοσμο, ο οποίος, σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται επάνω από την είσοδο του κυρίως ναού, έγινε με δαπάνη του ηγούμενου της μονής Αρσένιου, το έτος 1560. Πρόκειται για αξιόλογο έργο των μέσων του 16ου αιώνα, που εντάσσεται στη λεγόμενη «Κρητική σχολή» και μπορεί να αποδοθεί στον σημαντικό αγιογράφο της εποχής, τον Τζώρτζη ή Ζώρζη, στον οποίο αποδίδονται και οι τοιχογραφίες της Μονής Μεγάλου Μετεώρου.

Η μονή είναι γυναικεία και εορτάζει στις 6 Αυγούστου, ιδιαίτερα, όμως, τιμάται και η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων