10/01/2024 10/01/2024 Τις ευχές τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο για την ονομαστική εορτή του εξέφρασε χθες η πολιτειακή και πολτική ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί η γειτονική χώρα, τιμήθηκε η μνήμη του Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας.  Γραφείο ρεπορτάζ...
10 Ιανουαρίου, 2024 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2024 - 8:32

Σκόπια: Οι ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο και οι αδελφικές σχέσεις με την Σερβική Εκκλησία

Διαδώστε:
Σκόπια: Οι ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο και οι αδελφικές σχέσεις με την Σερβική Εκκλησία

Τις ευχές τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο για την ονομαστική εορτή του εξέφρασε χθες η πολιτειακή και πολτική ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί η γειτονική χώρα, τιμήθηκε η μνήμη του Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στα Σκόπια βρέθηκαν ο Πρόεδρος, Στέβο Πενταρόφκι, καθώς και ο Πρωθυπουργός, Ντίμιταρ Κοβατσέφκι, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Με αφορμή την εορτή ο Αρχιεπίσκοπος Στέανος παρέθεσε το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο γεύμα προς τους υψηλούς επισκέπτες. Ενότητα, ευημερία και πρόοδο για το μέλλον ήταν οι ευχές που ανταλλάχθηκαν, ενώ ο Πρόδρος Τζαφέρι ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο υγεία και δύναμη για να συνεχίσει το πνευματικό του έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαϊου 2022, η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων επέστρεψε σε κανονική ευχαριστιακή σχέση με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Υπό τον ρητό όρο ότι από εδώ και στο εξής θα ονομάζεται Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και θα αποκλείεται κάθε χρήση του όρου “Μακεδονική”. Ακολούθησε η ρύθμιση εκκρεμών διοικητικών ζητημάτων με το Πατριαρχείο Σερβίας, ενώ η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αναμένει να της χορηγηθεί Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο για να το χορηγήσει.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ρητές προβλέψεις για τη χρήση του ονόματος, στα Σκόπια συνεχίζουν να αποκαλούνται “Μακεδονική Εκκλησία”, ενώ χρήση αυτού του ονόματος κάνουν και άλλες σλαβικές Εκκλησίες. Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στο γεγονός της αποκατάστασης της ευχαριστιακής σχέσης με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν για να αποκατασταθεί η ενότητα και στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Σκόπια.

Αδελφικές οι σχέσεις με το Πατριαρχείο Σερβίας

Στις σχέσεις μεταξύ της Σερβικής Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας μιλώντας στην σερβική εφημερίδα “Politica”, μίλησε για τις επισκέψεις του στα Σκόπια και υπογράμμισε ότι παρά τις αντίθετες θελήσεις ορισμένων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών δεν είναι απλά καλές, αλλά αδελφικές.

Ο Σέρβος Πατριάρχης μιλά για “Μακεδονική  Εκκλησία”, ενώ αναφέρεται και σε “αυτοκεφαλία”, την οποία ωστόσο η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος δεν έχει λάβει. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος έχει λαβει την διοικητική της ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Σερβίας στο οποίο ανήκε πριν αποκοπεί αντικανονικά από αυτό το 1967.

Διαβάστε επίσης: Ο Πατριάρχης Σερβίας για τις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία

Όσο επισκέπτομαι τη Μακεδονία τον τελευταίο καιρό, με υποδέχτηκαν με τέτοιο τρόπο που ένιωσα ότι δεν ήμουν φιλοξενούμενος. Είμαι σίγουρος ότι έτσι νιώθουν ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος, οι Επίσκοποί του, καθώς και όλοι οι Μακεδόνες αδελφοί μας που έρχονται στη Σερβία. Ας καλλιεργήσουμε φιλικές και αδελφικές σχέσεις με όλους, ιδιαίτερα με αυτούς που είναι πιο κοντά μας σε όλα, ας μην χαλάμε αυτές τις σχέσεις”, είπε ο Πατριάρχης Πορφύριος ο οποίος τόνισε στην ίδια συνέντευξη ότι σπουδαιότερο γεγονός υπήρξε η αποκατάσταση της ευχαριστιακής σχέσης.

“Οι ιερείς μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια πιο ενεργή και αποτελεσματική αποστολή στον σύγχρονο κόσμο και στην προβληματική περιοχή των Βαλκανίων όπου ζούμε μαζί”, είπε σε άλλο σημείο.

Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος (Φωτογραφία αρχείου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων