18/07/2021 18/07/2021 Φως σε σκοτεινά σημεία των τραγικών γεγονότων που σηματοδότησαν το τέλος μίας μεγάλης ιστορικής διαδικασίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν επίκεντρο την καταστροφή της Σμύρνης, επιχειρεί να ρίξει η συγγραφέας Marjorie Housepian Dobkin μέσα από το βιβλίο «Σμύρνη 1922: Η Καταστροφή μίας πόλης». Το βιβλίο αποτελεί ίσως μία από τις εγκυρότερες μελέτες που έχουν...
18 Ιουλίου, 2021 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2021 - 12:15

Βιβλίο: «Σμύρνη 1922: Η Καταστροφή μίας πόλης»

Διαδώστε:
Βιβλίο: «Σμύρνη 1922: Η Καταστροφή μίας πόλης»

Φως σε σκοτεινά σημεία των τραγικών γεγονότων που σηματοδότησαν το τέλος μίας μεγάλης ιστορικής διαδικασίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν επίκεντρο την καταστροφή της Σμύρνης, επιχειρεί να ρίξει η συγγραφέας Marjorie Housepian Dobkin μέσα από το βιβλίο «Σμύρνη 1922: Η Καταστροφή μίας πόλης».

Το βιβλίο αποτελεί ίσως μία από τις εγκυρότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα για την καταστροφή της Σμύρνης, ένα γεγονός που αποτελεί μία από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Στο βιβλίο παρατίθενται ιστορικά ντοκουμέντα από τα ίδια τα θύματα αλλά και από παρατηρητές των γεγονότων, αποτελώντας έτσι ένα θεμελιώδες τεκμήριο της καταστροφής και του ξεριζωμού χιλιάδων Ελλήνων.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ο ηρωισμός ανθρώπων που με αυτοθυσία κατόρθωσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές μέσα σε συνθήκες πανωλεθρίας και ανθρώπινου πόνου.

Παράλληλα η συγγραφέας αναφέρεται και στο ιστορικό υπόβαθρο της πανωλεθρίας και στα προσχεδιασμένα βήματα των Τούρκων για ένα σκηνικό λεηλασίας και σφαγής άμαχου πληθυσμού.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί για την καταστροφή της Σμύρνης, έχουν ως σημείο αναφοράς το βιβλίο της Marjorie Housepian Dobkin το οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να το προμηθευτεί είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω βιβλιοπωλείων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η σπουδαία ακαδημαϊκός και συγγραφέας έφυγε από την ζωή στις 8 Φεβρουαρίου του 2013, ωστόσο το συγγραφικό της έργο διαβάζεται με αμείωτη ένταση και με το ίδιο έντονο ενδιαφέρον.

 

 

Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας – Iερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων