02/11/2020 02/11/2020 Καθολικό τοπικό lockdown για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης, ότι εκτός από τις δύο ζώνες που υπάρχουν σήμερα, δημιουργείται μία ακόμα, η γκρι, στην οποία περιλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι...
02 Νοεμβρίου, 2020 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2020 - 21:35

Στ. Πέτσας: Κλείνουν οι εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Μέχρι 9 πιστοί στις “κόκκινες περιοχές”

Διαδώστε:
Στ. Πέτσας: Κλείνουν οι εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Μέχρι 9 πιστοί στις “κόκκινες περιοχές”

Καθολικό τοπικό lockdown για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης, ότι εκτός από τις δύο ζώνες που υπάρχουν σήμερα, δημιουργείται μία ακόμα, η γκρι, στην οποία περιλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι όπως έγινε και την άνοιξη έτσι και τώρα στις περιοχές που είναι στο γκρι, οι εκκλησίες θα είναι κλειστές.

Στο πλαίσιο αυτών των πρόσθετων μέτρων για τους εν λόγω νομούς, οι μετακινήσεις των πολιτών θα γίνονται με τη χρήση των sms όπως γινόταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας για το σύνολο της χώρας, ωστόσο τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι κλειστό θα είναι και το λιανεμπόριο.

To lockdown τίθεται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί και θα έχει ισχύ για 14 ημέρες. Από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί, μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Αναστέλλονται από αύριο οι εσωτερικές και μη πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονίας. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι, η Μαγνησία από αύριο μπαίνει στην κόκκινη ζώνη.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε, ότι  σε όσες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας -σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα – τόνισε:

«Ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, τα κρούσματα αυξάνονται επιθετικά και στη χώρα μας. Μάλιστα, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της, είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης, πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο Πρωθυπουργός, μετά από επικοινωνία του με τον Υπουργό Υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή «τοπικού lockdown» στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, από τις 6 το πρωί, αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, για τις επόμενες 14 ημέρες. Αυτό το «τοπικό lockdown» έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που ίσχυσε την Άνοιξη. Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενώ, όπως και στο διάστημα του «γενικού lockdown», επανέρχεται και στην περίπτωση του «τοπικού lockdown» η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης».

Ενώ συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση – όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα – λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά – όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι «Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης”.

Άμεσα τοποθετήθηκε για το Καθολικό lockdown ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας σημειώνοντας: “Είναι μια εξέλιξη που μας πονά όλους, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας. Χρειάζεται άμεσα ένα Έκτακτο Σχέδιο Διάσωσης της οικονομίας μας για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση. Αποδείξαμε στο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε ξανά». Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει σταθερά να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως ακριβώς έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο.

Κλειστά για 14 ημέρες τα Λύκεια 

Κλειστά από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες, θα παραμείνουν όλα τα Λύκεια σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, λόγω Κορωνοϊού.

Τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια θα λειτουργούν κανονικά .

Στα Λύκεια Θεσσαλονίκης και Σερρών ξεκινά υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση , καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Όσον αφορά τη μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ –  Τα νέα μέτρα στις εκκλησίες της Λάρισας

Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις με SMS σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μόνο με την αποστολή sms στο 13033, θα μπορούν να μετακινούνται από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου και για διάστημα 14 ημερών, οι πολίτες στις περιφέρειες Σερρών και Θεσσαλονίκης, που μπαίνουν στην γκρι ζώνη. Στο sms θα αναγράφεται ο αριθμός 1 έως 6 ( οι έξι λόγοι δηλαδή που μπορεί κάποιος να βγει), κενό, το ονοματεπώνυμό του και η διεύθυνση κατοικίας του πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στον δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η μορφή του μηνύματος στο 13033: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων