01/10/2023 01/10/2023 Η 1η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων». Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1990 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων για το 2023 είναι «Η εκπλήρωση των...
01 Οκτωβρίου, 2023 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2023 - 13:58

Στα δικαιώματα των απομάχων της ζωής αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων – Το έργο της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Στα δικαιώματα των απομάχων της ζωής αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων – Το έργο της Εκκλησίας

Η 1η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων». Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1990 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων για το 2023 είναι «Η εκπλήρωση των υποσχέσεων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ηλικιωμένους: Σε όλες τις γενιές», καθώς αυτή τη χρονιά συμπίπτει με την 75η επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, ένας από τους στόχους είναι «να αυξηθεί η γνώση και η ευαισθητοποίηση παγκοσμίως σχετικά με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να δημιουργηθούν δεσμεύσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των σημερινών και των μελλοντικών γενεών ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο».

 

 

 Στο μήνυμα του με αφορμή την Ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων συμπίπτει με την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση της Διακήρυξης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων παντού» και προσθέτει:

«Οι προκλήσεις είναι πολλές. Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι ανεξέλεγκτος στις κοινωνίες. Από την πανδημία του COVID-19 έως τη φτώχεια και τις έκτακτες κλιματικές καταστάσεις, οι ηλικιωμένοι είναι συχνά από τα πρώτα θύματα των κρίσεων. Η αντιμετώπιση αυτών και άλλων θεμάτων είναι επιτακτική ανάγκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα ωφελήσει όλους. Οι ηλικιωμένοι είναι ανεκτίμητες πηγές γνώσης και εμπειρίας και μπορούν να συνεισφέρουν πολλά για την ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ενεργή ενασχόληση τους, την πλήρη συμμετοχή και τις ουσιαστικές συνεισφορές τους με κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης που βασίζονται σε συγκεκριμένες ανάγκες τους. Πρέπει να προωθήσουμε τη δια βίου μάθηση, την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και την ψηφιακή ένταξη. Και πρέπει να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των γενεών και την ενότητα. Ας οικοδομήσουμε μαζί κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, φιλικές προς κάθε ηλικία και έναν πιο ανθεκτικό κόσμο για όλους».

 

 

Στο πλαίσιο αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος, οι κατά τόπους Μητροπόλεις αλλά και οι ενορίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου ανθίζει η Ορθοδοξία μέσα από δομές και προγράμματα όχι απλώς στηρίζουν τους ηλικιωμένους που χρήζουν βοηθείας, αλλά και δίνουν ενεργό ρόλο στους παππούδες και τις γιαγιάδες.

 

Το Πρότυπο Κέντρο στο Δήλεσι

Μια έμπρακτη απόδειξη της μέριμνας της Εκκλησίας αποτελεί το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος» στο Δήλεσι Βοιωτίας. Έχει κατασκευαστεί σε εκκλησιαστική έκταση 27 στρεμμάτων, τα δε κτίρια αποτελούνται από συνολική επιφάνεια 4.600 τ.μ., δυναμικότητας 64 κλινών. Στόχος του Κέντρου, αποτελεί η παροχή βασικών προνοιακών υπηρεσιών, όπως: φιλοξενίας, εστίασης, δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και προληπτικής ιατρικής ταυτόχρονα σε ηλικιωμένους και σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, οι οποίοι θα διαβιούν εντός του Κέντρου (βασικό πρότυπο λειτουργίας) και εκτός (πρότυπο ημερήσιας φροντίδας).

Το έργο περιλαμβάνει τον απαραίτητο ιατρικό, ξενοδοχειακό και λοιπό βοηθητικό εξοπλισμό. Επίσης, ο χώρος του Κέντρου διαθέτει νεόδμητο Ιερό Ναό, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο και χώρους περιπάτου και αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκεται ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη του Κέντρου. Εκ των βασικών σκοπών του Κέντρου είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, ιδιαιτέρως στον τομέα της γηριατρικής και η συνεργασία τόσο με εξειδικευμένους φορείς (ερευνητικούς, βιο-ιατρικούς, κοινωνικούς κ.ά.), όσο και με καταλλήλως εκπαιδευμένα φυσικά πρόσωπα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων