25/01/2020 26/01/2020 Ο Πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη γιαγιά του, την πριγκίπισσα Αλίκη, γιατί είχε προσφέρει καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα την περίοδο της κατοχής από τους ναζί, λέγοντας ότι η βασιλική οικογένεια αισθάνθηκε πραγματικά περήφανη για την αναγνώριση από το Ισραήλ του ηρωισμού που επέδειξε η γιαγιά του στο Ολοκαύτωμα. O Πρίγκιπας Κάρολος...
25 Ιανουαρίου, 2020 - 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2020 - 12:56

Στα Ιεροσόλυμα ο Πρίγκιπας Κάρολος

Διαδώστε:
Στα Ιεροσόλυμα ο Πρίγκιπας Κάρολος

Ο Πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη γιαγιά του, την πριγκίπισσα Αλίκη, γιατί είχε προσφέρει καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα την περίοδο της κατοχής από τους ναζί, λέγοντας ότι η βασιλική οικογένεια αισθάνθηκε πραγματικά περήφανη για την αναγνώριση από το Ισραήλ του ηρωισμού που επέδειξε η γιαγιά του στο Ολοκαύτωμα.

O Πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε τον τάφο της γιαγιάς του στο ναό της Μαρίας της Μαγδαληνής, αλλά και το ναό της Γεννήσεως στα Ιεροσόλυμα όπου τον καλωσόρισε ο ίδιος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.
Στη συνέχεια μιλώντας στα Ιεροσόλυμα, στην τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην οποία παρέστησαν μεταξύ των προσκεκλημένων 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Κάρολος, πρώτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, είπε: «Έχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας, η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια μεταφέροντάς τη στο σπίτι της όπου την έκρυψε».«Η γιαγιά μου, που είναι θαμμένη στο Όρος των Ελαιών, έχει ένα δέντρο στο όνομά της εδώ στο Γιαντ Βασέμ και θεωρείται ως μια από τους Δίκαιους μεταξύ των Εθνών … ένα γεγονός που δίνει σε μένα και την οικογένειά μου τεράστια υπερηφάνεια».

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και της Ελλάδας ήταν η πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ευσεβής χριστιανή, πέθανε στο Λονδίνο το 1969 και είχε ζητήσει να ταφεί στην Ιερουσαλήμ, δίπλα στη θεία της, η οποία όπως και η Αλίκη είχε γίνει καλόγρια και είχε ιδρύσει ένα μοναστήρι.

Το 1993, η πριγκίπισσα έλαβε την υψηλότερη τιμή που δίνει σε μη Εβραίους το Γιαντ Βασέμ γιατί είχε κρύψει τρία μέλη της οικογένειας Κοέν στο σπίτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων