10/11/2019 10/11/2019 Αποστολή στην Άρτα – Αντώνης Μακατούνης Στην καρδιά της Ηπείρου, την ιστορική πόλη των Ιωαννίνων συνεχίσθηκε χθες η δεύτερη ημέρα του σημαντικού 4ου Πανελληνίου συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις με το «απαγορευτικό» του Πατριαρχείου Μόσχας σε ορισμένες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ...
10 Νοεμβρίου, 2019 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2019 - 20:07

Όλα τα φώτα στραμμένα στην Ήπειρο – Στα Ιωάννινα η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Διαδώστε:
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Ήπειρο – Στα Ιωάννινα η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Αποστολή στην Άρτα – Αντώνης Μακατούνης

Στην καρδιά της Ηπείρου, την ιστορική πόλη των Ιωαννίνων συνεχίσθηκε χθες η δεύτερη ημέρα του σημαντικού 4ου Πανελληνίου συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις με το «απαγορευτικό» του Πατριαρχείου Μόσχας σε ορισμένες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι συμμετέχουν στις εργασίες του και Ρώσοι δημοσιογράφοι.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με την άφιξη των 120 συνέδρων στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, τον Πρόεδρο της ειδικής συνοδικής επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικων περιηγησεων Μακεδονιας, Ηπείρου και Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Σουτόπουλο, ενώ τον συντονισμό είχε η «ψυχή» του Συνεδρίου και γραμματέας της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να γίνεται και μία ποιμαντική και πνευματική εργασία. Με αυτό το σκεπτικό χαιρετίζουμε αυτό το Συνέδριο και αυτή την πρωτοβουλία. Μέσα από αυτά τα Συνέδρια βρίσκουμε τρόπους να συνεννοηθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να προβληθεί ο τόπος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στην Κάμερα του Πρακτορείου «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Δείτε τις αποκλειστικές δηλώσεις:

Μετά τους χαιρετισμούς προβλήθηκε ένα αφιερωματικό ντοκιμαντέρ με μνημεία της εν λόγω Ιεράς Μητρόπολης ενώ στη συνέχεια οι Σύνεδροι μεταφέρθηκαν στην ιστορική Νήσο της Λίμνης της Πρωτεύουσας της Ηπείρου και στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος όπου έγινε γνωστή για τα γεγονότα του έτους 1822, όταν τα σουλτανικά στρατεύματα πολιόρκησαν και σκότωσαν τον Αλή πασά.

Παρά τη χθεσινή βροχή οι προσκυνητές δεν πτοήθηκαν και ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της Μονής. Επόμενος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Φιλανθρωπηνών με τις μοναδικές αγιογραφίες της.

Το απόγευμα οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία και ιστορικές μονές της Ι.Μ. Άρτης, ενώ οι εργασίες του σπουδαίου συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σημερα όπου θα βγουν και τα συμπεράσματα και τα πορίσματα. Η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην όμορφη Κορωνησία που βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο, όπου οι Σύνεδροι δοκίμασαν τοπικά εδέσματα.

«Το Συνέδριο αυτό τείνει να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Οι σύνεδροι διαπίστωσαν ότι είναι πάρα πολλά τα μνημεία, πολλοί οι προσκυνηματικοί δρόμοι και γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από τις Μητροπόλεις της Ηπείρου. Ένα από τα πορίσματα του Συνεδρίου είναι ότι η Ήπειρος με τους δύο οδικούς άξονες της, την Ιονία και Εγνατία οδό έρχεται πλέον πολύ κοντά σε όλους τους Έλληνες» ανέφερε με έμφαση, μεταξύ άλλων, στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων π. Σπυρίδων Κατραμάδος.

Σε ερώτημα σχετικά με την αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας και την «απαγόρευση» σε Ρώσους προσκυνητές όσον αφορά στην επίσκεψή τους σε ορισμένες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ανέφερε αρχικά ότι έχουν τοποθετηθεί ηδη επί του θέματος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι, «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ‘‘εργαλειοποιούμε’’ πράγματα όπως ο θρησκευτικός τουρισμός και να μην τα βάζουμε στη σωστή θέση τους αλλά να τα χρησιμοποιούμε για άσχημους και μη καλούς τρόπους προβολής της Εκκλησίας». Τέλος όσον αφορά στη διοργάνωση του επομένου συνεδρίου είπε ότι θα διεξαχθεί πιθανότατα σε νησιωτική Μητρόπολη.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου:

«Για πρώτη φορά συμμετέχουν πάνω 70 Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας και αυτό δείχνει ότι με τη συγχρονισμένη παρουσία όλων των Μητροπόλεων αλλά και με την άοκνη προσπάθεια του Προεδρείου και του Προέδρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου αλλά και του π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου γίνεται ένα τεράστιο έργο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο θα αποβεί επωφελές για όλους αλλά και κυρίως τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, μέλος της ειδικής συνοδικής επιτροπής των Προσκυνηματικών περιηγήσεων.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις του π. Ευάγγελου Φεγγούλη:

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Φωτογραφίες: Βασίλειος Τζέρπος

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε πως το ταξίδι για προσκυνηματικούς λόγους διαφέρει από άλλες μετακινήσεις διότι μπορεί να απογειώσει και να φέρει τον προσκυνητή σε επαφή με άλλη πραγματικότητα. Επίσης υπογράμμισε, πως στο 4ο συνέδριο, επιχειρείται για πρώτη φορά, η επιτόπου επίσκεψη στις προσκυνηματικές διαδρομές στην Ήπειρο, τον τόπο των μεγάλων ευεργετών και του Διαφωτισμού.

Ενδεικτική είναι η αποκλειστική δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Ορθοδοξία και τον Αντώνη Μακατούνη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος λίγο μετά τον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Ο Μακαριώτατος μίλησε για τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού.

«Όσοι άκουσαν τις εισηγήσεις, κυρίως εκεί ρίξαμε το βάρος, ότι είναι μια πολύ ευλογημένη προσπάθεια αλλά και πέρα από την πνευματικότητα αυτών των μνημείων είναι και ένας παράγοντας που βοηθάει τον πολιτισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Αίσθηση προκάλεσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου που προβλήθηκε στην έναρξη του συνεδρίου.

«Το θέμα του λεγόμενου θρησκευτικού Τουρισμού, 10 έτη μετά από τον 1ο πανελλήνιο συνέδριο «προσκυνηματικών περιηγήσεων» στην Ζάκυνθο, όχι μόνο παραμένει στην επικαιρότητα αλλά ολοένα και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο μάλιστα ότι εχρησιμοποιήθη, ως εργαλείο εκκλησιαστικής πολιτικής εις τον χώρο της Ορθοδοξίας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσουμε κριτική εις την προϊούσα τουριστικοποίηση της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπουμε μια Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία να χρησιμοποιεί την ευσέβεια και τον ιερόν πόθο των πιστών της, ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοιποιήθη βεβαίως, από την Εκκλησία της Ρωσίας και το ιερότατο μυστήριο των μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Στην συνέχεια ο Πατριάρχης, χρησιμοποίησε χωρίο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου για να εκφράσει την επιφύλαξη αναφορικά με τις εξελίξεις: «Άρα φοβούμαι μετά του Κυρίου, «ει ουν το φως το εν σοι σκότος εστίν, το σκότος πόσον;» δηλαδή ότι εάν το ψέμα το βαπτίζεις εσύ σε αλήθεια, επειδή έτσι σε συμφέρει, τότε η αλήθεια σου δεν έχει καμιά αξία και είναι σκοτεινή υπόθεση.

Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Είναι τραγικό η αγνή προσκυνηματική διάθεσις των πιστών, οι οποίοι ζουν την ορθόδοξον ευσέβεια και την πνευματικότητά των, σε ένα περιβάλλον εκκοσμικευμένον, αντιμέτωποι με τις συγχρόνους προκλήσεις και τας αλλοτριώσεις τας οποίας συνεπάγεται ο τεχνοκρατικός, οικονομοκεντρικός πολιτισμός μας και οι οποίοι αναμένουν από την Εκκλησία την ποιμαντική στήριξη, να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως προς επίτευξη αλλότριων προς το Ορθόδοξον Εκκλησιαστικόν ήθος στόχων και να προωθείται τοιουτοτρόπως εκ των έσω η εκκοσμίκευσις της Εκκλησίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Δηλώσεις Ιεραρχών

Στο πρακτορείο Ορθοδοξία μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Θρησκευτικού Τουρισμού και αναφέρθηκε στα προσκυνήματα της Μητροπόλεως που διαποιμένει.

«Όλοι ενωμένοι όπως βλέπετε εδώ υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών ήρθαμε στην Αρτα και με επικεντρο την Αρτα θα απλωθούμε σε όλη την Ήπειρο ώστε να δείξουμε τα μεγάλα και σπουδαία προσκυνήματα που έχει ο τόπος και τώρα που φτιάχτηκε και ο καινούριο δρόμος είναι πολύ πιο εύκολο να προσελκύσουμε εδώ τους πιστούς που θέλουν να δηλώσουν την ευλάβειά τους σε αυτά τα μέρη…», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Aποκλειστικά στην κάμερα του πρακτορείου Ορθοδοξία  μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων