26/10/2018 26/10/2018 Η πορεία για την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πρέπει να καθοριστεί από την ίδια την εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όχι από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία Σάμιουελ Μπράουνμπακ,όπως γράφει το Sputniknews. «Αυτό πρόκειται να καθοριστεί από την ίδια την Ορθόδοξη εκκλησία, από το Οικουμενικό...
26 Οκτωβρίου, 2018 - 10:50
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2018 - 10:51

State Department: Δεν αποφασίζουν οι ΗΠΑ για την αυτοκεφαλία

Διαδώστε:
State Department: Δεν αποφασίζουν οι ΗΠΑ για την αυτοκεφαλία

Η πορεία για την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πρέπει να καθοριστεί από την ίδια την εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όχι από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία Σάμιουελ Μπράουνμπακ,όπως γράφει το Sputniknews.

«Αυτό πρόκειται να καθοριστεί από την ίδια την Ορθόδοξη εκκλησία, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο» ανέφερε ο Μπράουνμπακ. «Η ίδια η θρησκευτική ομάδα θα πρέπει να αποφασίσει για την πορεία της. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ».

Ο Μπράουνμπακ υποσχέθηκε οι ΗΠΑ να στηρίξουν όποια απόφαση λάβει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Είναι ένα δικαίωμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ουκρανικού λαού να οργανωθούν θρησκευτικά όπως επιθυμεί χωρίς εξωγενείς παρεμβολές» τόνισε.

Η Ουκρανία ανήκει στην κανονική επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρότι αρκετές Ορθόδοξες εκκλησίες λειτουργούν εκεί, μόνο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας (UOC-MP) έχει αναγνωριστεί επισήμως.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επιδιώκει την αναγνώριση των μη κανονικών ινστιτούτων και να δημιουργήσει μία τοπική αυτοκέφαλη εκκλησία στην Ουκρανία.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εκκίνησε την προετοιμασία για να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στη μη κανονική Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας. Σε απάντηση η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει τελείως την Ευχαριστηριακή Κοινωνία με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτήρισε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να ανακαλέσει το νόμο του 1686 με τον οποίο η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπαγόταν στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας, ως κανονικά άκυρη.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης είναι κοντά στη «νομιμοποίηση του σχίσματος» και μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία και άλλες χώρες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων