08/05/2020 08/05/2020 Το ζήτημα της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία αποτελεί αποκλειστικά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα τονίζει σε απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης) με την υπ΄ αριθμ. 944/2020 απόφασή της απέρριψε την αίτηση της «Πανελλήνιας Ορθόδοξης Ένωσης» και ιδιωτών,...
08 Μαΐου, 2020 - 17:26
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2020 - 20:42

ΣτΕ: “Εσωτερικά εκκλησιαστικό ζήτημα η Ουκρανική αυτοκεφαλία”

Διαδώστε:
ΣτΕ: “Εσωτερικά εκκλησιαστικό ζήτημα η Ουκρανική αυτοκεφαλία”

Το ζήτημα της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία αποτελεί αποκλειστικά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα τονίζει σε απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης) με την υπ΄ αριθμ. 944/2020 απόφασή της απέρριψε την αίτηση της «Πανελλήνιας Ορθόδοξης Ένωσης» και ιδιωτών, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία αναγνωρίστηκε το κατά το κανονικό δίκαιο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ουκρανική Εκκλησία, καθώς και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου να χειριστεί το ζήτημα εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αφορά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα σχετικό με την διάρθρωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και τις διορθόδοξες σχέσεις και το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται αποκλειστικά από το κανονικό δίκαιο και όχι από πολιτειακούς κανόνες και δεν συνεπάγεται έννομες συνέπειες στην κατάσταση και τις αρμοδιότητες πολιτειακών οργάνων.

Καταλήγοντας, το ΣτΕ αναφέρει πως η αίτηση ακυρώσεως είναι απαράδεκτη γιατί στρέφεται κατά πράξεως πνευματικού περιεχομένου, η οποία δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως, δηλαδή δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων