08/05/2020 08/05/2020 Νόμιμος ο εκκλησιασμός και η  πρωινή προσευχή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εξέτασε προσφυγή γονέων για ακύρωση των παραπάνω.  Το ΣτΕ  έκρινε ότι δεν προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους...
08 Μαΐου, 2020 - 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2020 - 17:43

ΣτΕ: “Συνταγματικός και νόμιμος ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή για τους μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων”

Διαδώστε:
ΣτΕ: “Συνταγματικός και νόμιμος ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή για τους μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων”

Νόμιμος ο εκκλησιασμός και η  πρωινή προσευχή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εξέτασε προσφυγή γονέων για ακύρωση των παραπάνω. 

Το ΣτΕ  έκρινε ότι δεν προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Η αίτηση ακύρωσης αφορούσε το σημείο εκείνο κατά το οποίο προβλέπεται, η τέλεση κοινής προσευχής μαθητών και εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων και η δυνατότητα εκκλησιασμού των μαθητών, στο πλαίσιο συγκεκριμένων εορτών.

Αναλυτικά:

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη), με την υπ΄ αριθμ. 942/2020 απόφασή της, έκρινε -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ- και σε συνέχεια παλαιοτέρων αποφάσεων της, ότι “η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων κατ’ άρθρο 16 παράγαρφος 2 του Συντάγματος”.

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «ως εκ τούτου, απευθύνονται αποκλειστικά στους μαθητές που ασπάζονται το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές».

Οι τελευταίοι -συνεχίζει το ΣτΕ- «που απολαμβάνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος, έχουν ευθέως βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως, δικαίωμα απαλλαγής από την προσευχή και τον εκκλησιασμό, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, εφ’ όσον οι γονείς τους υποβάλουν δήλωση ότι δεν επιθυμούν, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να συμμετέχουν τα τέκνα τους στην προσευχή και τον εκκλησιασμό» (υπήρξε μειοψηφία ως προς το θέμα αυτό, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις από την ανακοίνωση του ΣτΕ).

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι «νομίμως προβλέπεται, κατ’ αρχήν, στο προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα, ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων», ενώ αντίθετα αναφέρεται ότι κατά παράβαση του άρθρου 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος και των άρθρων 9 της ΕΣΔΑ και 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ δεν προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους.

Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «κατά παράβαση των ίδιων διατάξεων, προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από την πρωινή προσευχή μόνο των μαθητών άλλου δόγματος και όχι και άλλων μαθητών (άλλου θρησκεύματος, άθεων, αγνωστικιστών) που έχουν λόγους θρησκευτικής συνείδησης για απαλλαγή».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε μερικά το προσβαλλόμενο υπ. αριθμ. 79/2017 Προεδρικό Διάταγμα.

Τι γίνεται με το μάθημα των Θρησκευτικών 

Την ίδια ώρα τον δρόμο για τη Βουλή έχει πάρει το νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Παράλληλα, διατηρεί τις λίγες ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών στο δημοτικό που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Γ` και Δ` τάξεις και για μία (1) ώρα στις Ε` και ΣΤ` τάξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Θρησκευτικά διδάσκονταν πάντοτε επί δίωρο σε Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Η περικοπή της διδασκαλίας τους σε Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη από μία ώρα αντίστοιχα, ξεκίνησε προ τριετίας, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Θεολόγων της χώρας.
Σε ό,τι φορά το Γυμνάσιο τα θρησκευτικά εντάσσονται στη δεύτερη ομάδα μαθημάτων, για τα οποία δεν πραγματοποιείται εξέταση στις προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος κάθε έτους, μαζί με μαθήματα όπως η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, η Τεχνολογία και η Οικιακή Οικονομία.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εκπόνηση της νέας ύλης για το μάθημα των θρησκευτικών, συμμορφούμενη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα νέα βιβλία αναμένεται να είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων