06/02/2021 06/02/2021 Τον Προστάτη της Άγιο Φώτιο τον Μέγα, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τιμά σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαφορετικά όμως σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς, τα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή, στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν μεταβάλει το λατρευτικό και εορταστικό πρόγραμμα το οποίο λάμβανε χώρα στην Ιερά Μονή...
06 Φεβρουαρίου, 2021 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2021 - 13:36

Στη σκιά των μέτρων για τη πανδημία τιμά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Προστάτη της Μέγα Φώτιο

Διαδώστε:
Στη σκιά των μέτρων για τη πανδημία τιμά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Προστάτη της Μέγα Φώτιο

Τον Προστάτη της Άγιο Φώτιο τον Μέγα, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τιμά σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαφορετικά όμως σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς, τα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή, στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν μεταβάλει το λατρευτικό και εορταστικό πρόγραμμα το οποίο λάμβανε χώρα στην Ιερά Μονή Πεντέλης ενώ ακολουθούσε κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Έτσι φέτος, με Συνοδική Απόφαση,  ο Εσπερινός τελέστηκε στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο (Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη), χοροστατούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου.

Σήμερα το πρωί στο Καθολικό της Μονής, ιερουργιούντος του Θεοφιλεστάτου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Φωτίου.

Δημιουργείται δίκτυο συνεργασίας βιβλιοθηκών

Ο Μέγας Φώτιος όμως εκτός από προστάτης της Ιεράς Συνόδου είναι και προστάτης των βιβλιοπωλών και των βιβλιοθηκών. Με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου και υπό την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών από Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, Ιερές Μονές και ακαδημαϊκά ιδρύματα τιμώντας την μνήμη του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτού της Μυριοβίβλου, θα συναντηθούν σήμερα διαδικτυακά.

Σκοπός της πρώτης αυτής επικοινωνίας είναι η στενότερη συνεργασία των ειδικών αυτών βιβλιοθηκών με την δημιουργία ενός αντίστοιχου δικτύου.

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετέχει και η Βιβλιοθήκη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης «Το Φως», με την ομιλία του επιστημονικού συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμου του Ιδρύματος, Ιωάννη Μουντογιαννάκη, που θα αφορά τις πολυδιάστατες δράσεις της Βιβλιοθήκης, καθώς και την παρουσίαση του Προγράμματος ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης, με τίτλο: «Ανάδειξη του Ορθοδόξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων».

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις 22 Μαΐου 2018, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αντικείμενο της συμφωνίας αυτής αποτελεί η προαγωγή μιας πενταετούς συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε θέματα που αφορούν στη δημιουργική συνεργασία των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που ανακύπτουν σε όλα τα επίπεδα. Σκοπός της συνεργασίας αυτής ορίζεται εκ του μνημονίου «η διοργάνωση και η φιλοξενία διαλογικών συναντήσεων (συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διημερίδων), η επιμόρφωση ενηλίκων, η φιλοξενία παρεπιδημούντων αλλοδαπών διορθοδόξου ιδιότητος (φοιτητών, ερευνητών, κληρικών, πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών), η έντυπη και ηλεκτρονική τεκμηρίωση (Βιβλιοθήκη και Διαδίκτυο).»

ΗΠΑ: Κάλεσμα να στηρίξουν το προσκύνημα του Αγίου Φωτίου στη Φλόριντα

«Η ετήσια εορτή του αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, μας δίνει μία μοναδική ευκαιρία να θυμηθούμε τα μεγαλεία του αγίου, ο οποίος υπηρετώντας το πρωτείο της αγάπης και της διακονίας του πρώτου θρόνου της Ορθοδοξίας, ξεκίνησε την πιο φιλόδοξη και επιτυχημένη ιεραποστολική εκστρατεία στην ιστορία του Χριστιανισμού» τονίζει, μεταξύ άλλων, στην ποιμαντορική εγκύκλιο που εξέδωσε για την εορτή του Αγίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Επίσης, απευθύνει κάλεσμα προς κληρικούς και πιστούς να στηρίξουν το έργο του εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου στην Φλόριντα επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «υπενθυμίζει τις θυσίες και το θάρρος των «πρωτοπόρων», όλων αυτών των μεταναστών που έφτασαν από την Ελλάδα στην Αμερική πριν από εμάς, φέρνοντας μαζί τους την ορθόδοξη πίστη και τον ελληνικό πολιτισμό».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Μια ημέρα νωρίτερα ο εορτασμός στη Χάλκη

Στην Ιερά Θεολγική Σχολή της Χάλκης η εορτή πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, καθώς το Σαββατοκύριακο ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο της προστασίας από το κορωνοϊό.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο περικαλλές Καθολικό της Ι.Μονής,  χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος προσφορά της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Εκκλησία και τα θεολογικά γράμματα, αλλά και στην άδικη διακοπή λειτουργίας της, πριν από μισό αιώνα. “Από το 1971 και εξής το θεολογικόν αυτό φυτώριον δεν προσφέρει εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και εις την παγκόσμιον Ορθοδοξίαν τους ευχύμους καρπούς του. Επί πεντηκονταετίαν η Μεγάλη Εκκλησία δεν έχει την δυνατότητα να εκπαιδεύη νέα στελέχη εν Χάλκη, θεολόγους με εκκλησιαστικόν ήθος, με κατάρτισιν και θεολογικήν φαντασίαν, φιλοθέους και φιλάνθρώπους, ευσεβείς και ευφυείς, με καλλιέργειαν ψυχής και ευαισθησίαν, αφωσιωμένους ψυχή τε και σώματι εις την αγίαν αποστολήν της εξαγγελίας του Ευαγγελίου’, επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων