06/08/2020 06/08/2020 Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με τον Δεκαπενταύγουστο και την πανδημία. Η ανησυχία αποτυπώθηκε και στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα. “Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς” δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να λάβει πρόσθετα μέτρα ενόψει...
06 Αυγούστου, 2020 - 14:05
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 23:18

Στη σύσκεψη της Δευτέρας οι αποφάσεις για τα μέτρα

Διαδώστε:
Στη σύσκεψη της Δευτέρας οι αποφάσεις για τα μέτρα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με τον Δεκαπενταύγουστο και την πανδημία. Η ανησυχία αποτυπώθηκε και στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.

“Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς” δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να λάβει πρόσθετα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν στις εκκλησίες το Πάσχα.

“Πηγαίνουμε μέρα μέρα. Αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να εμποδίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Από εκεί και πέρα αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, όπως αυτά που περιγράψατε (σ.σ. για τις εκκλησίες και τις λιτανείες) θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.

 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:

«Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ανέφερε.

 

 

Συζήτηση περί λιτανειών εν μέσω των ημερών της Παναγίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους, άφησε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε ο κ. Σύψας σημειώνοντας ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει την μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής τόνισε ότι κατά τον φετινό δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.

«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.

 

Η επανεμφάνιση των πολεμίων της Θείας Κοινωνίας

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση, προ ημερών, του Καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αναβληθούν ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως είναι οι λιτανείες, ενώ χαρακτήρισε πρόβλημα τη Θεία Κοινωνία.

«Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο νέων έκτακτων μέτρων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για ακόμη μία φορά η Εκκλησία της Ελλάδος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Διαβάστε αναλυτικά την ακόλουθη δήλωση του Μακαριωτάτου:

«Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες Της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας.

Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά, χαρακτηρίζει την σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του Έθνους μας, πετύχαμε πολλά. Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει, ούτε Εκκλησία. Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονεί τον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του.

Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου την χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός Λαός μας, που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με την βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την Πατρίδα μας και για τον Λαό μας».

 

“ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ”

 

 

Την 4η Αυγούστου, είχε πραγματοποιηθεί και η έκτακτη ενημέρωση από τον Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

 

 

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς μεταξύ άλλων δήλωσε ότι, «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο», διότι, όπως είπε,  προχώρησε σε δήλωση για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

Να θυμίσουμε ότι από το ΣΚ έχει επιβληθεί η χρήση μάσκας μέσα στους ναούς, ενώ έως τις 21 Αυγούστου είναι σε ισχύ η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά αναφορικά με τις εκκλησίες.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται η λήψη μέτρων σε κέντρα διασκέδασης κι ενδεχομένως και σε χώρους εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθουν τα sms στο 13033 για την μετακίνηση κυρίως των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιθανό θεωρείται επίσης, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου να υπάρξει νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών και της υπενθύμισης της ατομικής ευθύνης.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων