05/11/2019 05/11/2019 Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης / Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας του Αγίου Όρους, υποδέχθηκε σήμερα 5 Νοεμβρίου, η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστό αντίγραφο της εικόνας θα παραμείνει στο παρεκκλήσιο της σχολής. Την εικόνα κόμισε ο Καθοδηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ. Την υποδέχτηκαν στην είσοδο ο...
05 Νοεμβρίου, 2019 - 12:03
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2019 - 20:41

“Ηρθα να μιλήσω ως απλός φοιτητής της ερήμου”

Διαδώστε:
“Ηρθα να μιλήσω ως απλός φοιτητής της ερήμου”

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης / Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου

Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας του Αγίου Όρους, υποδέχθηκε σήμερα 5 Νοεμβρίου, η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστό αντίγραφο της εικόνας θα παραμείνει στο παρεκκλήσιο της σχολής.

Την εικόνα κόμισε ο Καθοδηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ. Την υποδέχτηκαν στην είσοδο ο Κοσμήτορας, οι Πρόεδροι των δύο τμημάτων, καθηγητές, φοιτητές και πλήθος κόσμου.

Η χορωδία της σχολής απέδωσε τους ύμνους προς την Θεοτόκο και εν πομπή οδηγήθηκαν στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου όπου και έγινε η ενθρόνιση της σεβάσμιας εικόνας. Στο χαιρετισμό του ο κοσμήτορας καθηγητής Απόστολος Νικολαΐδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ προσωπικά για την δωρεά της εικόνας και αναφέρθηκε στο γεγονός της κατασκευής ενός ναού αντάξιου της Θεολογικής σχολής, όπως αρχικά είχε δρομολογηθεί το 1997 από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά αυτό το έργο δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της καθιερωμένης τελετής υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, από την Κοσμητεία της Σχολής.

Στην συνέχεια αντιφώνησε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των θεολογικών σχολών, τονίζοντας πως αυτές δεν θα πρέπει να απέχουν από τις πνευματικές σχολές που είναι τα μοναστήρια. Αναφέρθηκε δε, στους μεγάλους θεολόγους πατέρες οι οποίοι συνδύαζαν την θεολογική σπουδή με την πνευματική άσκηση. Τέλος ο Γέροντας αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός ναού στην Θεολογική σχολή, τονίζοντας ότι η μονή είναι διατεθειμένη να συνδράμει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Aκολούθησε η τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών στο κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση ύμνων από την χορωδία της σχολής, υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Μπαλαγεώργου, Αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος μουσικών σπουδών. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Επίκουρος καθηγητής Αθανάσιος Αντωνόπουλος.
Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο πρύτανης κ. Αθανάσιος Δημόπουλος. Αρχικά καλωσόρισε τους φοιτητές, αναφέρθηκε στην συμβολή της Θεολογικής Σχολής στις ακαδημαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην ιστορική παρουσία της σχολής στην ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Πρύτανης χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία της Θεολογικής Σχολής για την συνεργασία της με την Ι.Μ.Μ.  Βατοπαιδίου σε ερευνητικό επίπεδο, ευχαριστώντας παράλληλα και τον Καθηγούμενο της μονής Γέροντα Εφραίμ.
Εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερωνύμου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ. Ο Σεβασμιώτατος  τόνισε ιδιαίτερα την σπουδή της ιεράς επιστήμης της θεολογίας, αναφερόμενος σε βιβλικά παραδείγματα.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Πρέσβης της Κύπρου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής, Καθηγητής Απόστολος Νικολαΐδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Αναπληρωτής καθηγητής Θωμάς Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Καθηγητής Σωτήριος Δεσπότης, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων.
Ακολούθως ο πρύτανης απέδωσε τιμητικές πλακέτες στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές και ο Κοσμήτορας απέδωσε τιμητικό αντίδωρο στους δωρητές της ιεράς εικόνας της Παναγίας Bηματάρισσας και στον δωρητή του προσκυνηταρίου που θα τοποθετηθεί η εικόνα.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα: “Η Ορθόδοξη μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο”, από τον Καθηγουμένο της I.M.M. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ.

«Δεν έρχομαι να μιλήσω εδώ σαν κάποιος διδάκτωρ, αλλά σαν ένας απλός φοιτητής της ερήμου” τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Γέροντας.

«Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα ακαδημαϊκά έδρανα, αλλά θα πρέπει να βρίσκουμε και πνευματικούς ανθρώπους. Αυτούς που θα μας δώσουν πνευματική τροφή για να πορευτούμε στην ζωή μας» προέτρεψε τους  φοιτητές και υπογράμμισε: «Μην ξεχνάτε τα πανεπιστήμια της ερήμου. Μέσα από αυτά θα γευτείτε την αίσθηση της χάριτος. Εύχομαι η χάρις του Θεού να σας στηρίζει».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων