31/03/2021 31/03/2021 H οικονομική ενίσχυση προς την Εκκλησία, προκειμένου να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που ανέκυψαν εν μέσω πανδημίας, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση, και εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν και φέρουν τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου...
31 Μαρτίου, 2021 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2021 - 9:00

Στη Βουλή η τροπολογία για την ενίσχυση της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Στη Βουλή η τροπολογία για την ενίσχυση της Εκκλησίας

H οικονομική ενίσχυση προς την Εκκλησία, προκειμένου να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που ανέκυψαν εν μέσω πανδημίας, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση, και εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν και φέρουν τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη:
«Το Δημόσιο δύναται να καταβάλει εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση προς το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.), τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του ν. 4301/2014 (Α’ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου και τις θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωvοϊού COVID – 19 και να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο».
Επίσης: «Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται το ύψος της επιχορήγησης, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής της ανά δικαιούχο, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Οι σχετικές διατάξεις συζητούνται σήμερα και θα ψηφιστούν επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου . Το παραπάνω νομοσχέδιο θα συζητηθεί και ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρα 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κ.τ.Β.) ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, την οποία απεδέχθησαν οι συναρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνεδρίασή της για τον μήνα Μάρτιο, στις αρχές του μήνα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε αναφορικά με τη θετική ανταπόκρισης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της μερικής συμβολής στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων.
Φορείς και προσωπικό που είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι ως τώρα και δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα αλλά και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το προσωπικό αυτό βοηθά ουσιαστικά στην επιτέλεση του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, το οποίο παρά την κρίση και την ελαχιστοποίηση των εσόδων, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Ιερών Ναών, δεν σταμάτησε να προσφέρεται, ενώ και κανένας λαϊκός εργαζόμενος δεν απελύθη κατά το διάστημα αυτό.
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ευχαρίστησαν την Ελληνική Κυβέρνηση και ευχήθηκαν κάθε παρά Θεού ευλογία, δύναμη και σοφία, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την δεινή κατάσταση της Πατρίδας εκ της πανδημίας του κορωνοϊού Covid–19.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων