09/10/2020 09/10/2020 Εν μέσω των προκλήσεων που βιώνει η Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε σήμερα στην Πρίστινα, όπου νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι (Avdullah Hoti). Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα Δυτικά Βαλκάνια, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και οι προοπτικές συνεργασίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Τον...
09 Οκτωβρίου, 2020 - 13:38
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2020 - 12:44

Στην Πρίστινα ο Νίκος Δένδιας

Διαδώστε:
Στην Πρίστινα ο Νίκος Δένδιας

Εν μέσω των προκλήσεων που βιώνει η Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε σήμερα στην Πρίστινα, όπου νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι (Avdullah Hoti).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα Δυτικά Βαλκάνια, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και οι προοπτικές συνεργασίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Τον κ. Δένδια συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τα στελέχη της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚΟ) που μετέχει στην KFOR.

Έκκληση προς τους Σέρβους που διαμένουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να παραμείνουν στις εστίες τους, παρά τις πιέσεις και τις διώξεις που υφίστανται, είχε απευθύνει προ ημερών ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης του Πατριαρχείου της Σερβίας κ. Θεοδόσιος.

«Οι Ορθόδοξοι Σέρβοι ζουν εδώ και αιώνες στις περιοχές της παλαιάς Ράσκας, στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου βρίσκονται πολυάριθμα ιερά της Εκκλησίας μας. Εδώ και αιώνες, αυτά τα ιερά έχουν λάμψει σαν φάροι, υποδεικνύοντας σε εμάς και στους γύρω μας ότι ανήκουμε εδώ κι ότι δεν θέλουμε να κλέψουμε τίποτα από άλλους. Το μόνο που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε αυτό που μας ανήκει και αυτό που οι πρόγονοί μας μας άφησαν ως κληρονομιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ως Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, ζητώ πατρικά από τους πιστούς μας ανθρώπους να παραμείνουν στις αιώνες εστίες τους και να μην αφήσουν την περιουσία που διέσωσαν με δυσκολία οι πρόγονοί μας στις πιο δύσκολες στιγμές. Δεν είναι πρόκειται απλώς μια συνηθισμένη γη, που πωλείται ή αγοράζεται, αλλά είναι μια γη που έχει σπαρθεί με τα οστά των προγόνων μας, αγιασμένη με προσευχές, πλημμυρίζει με το αίμα των μαρτύρων μας» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Παραμένοντας στα κτήματα και στις εστίες μας, γινόμαστε οι φύλακες της ταυτότητάς μας και των αγίων μας».

«Δυστυχώς, κάθε φορά που ακούμε ότι οι άνθρωποι μας πουλάνε τη γη και εγκαταλείπουν μόνιμα τα σπίτια τους, αισθανόμαστε πόνο και απώλεια(…)Γνωρίζουμε ότι η ζωή δεν είναι εύκολη και ότι πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι οι πρόγονοί μας παρέμειναν πιστοί στην πίστη και την πατρίδα τους σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες»

Και καταλήγει λέγοντας: «Ας διατηρήσουμε την αγάπη και την αδελφική αλληλεγγύη για να δείξουμε ότι είμαστε άξια παιδιά των προγόνων μας και για να διατηρήσουμε την πίστη, το όνομα και την επιμονή μας στον πιο ιερό αγώνα μας: να διασφαλίσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων