27/10/2021 27/10/2021 Σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός εκφράζει την στήριξή του για να βρει επιτέλους στέγη ο πολιούχος της Καλαμαριάς Άγιος Ευγένιος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος έχει αιτηθεί εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόβλεψη χώρου λατρείας για την ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου της Καλαμαριάς, και των απανταχού Ποντίων, Αγίου Ευγενίου στο...
27 Οκτωβρίου, 2021 - 12:48
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2021 - 12:58

Στήριξη των Ποντίων για το θέμα ανέγερσης ναού του πολιούχου της Καλαμαριάς

Διαδώστε:
Στήριξη των Ποντίων για το θέμα ανέγερσης ναού του πολιούχου της Καλαμαριάς

Σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός εκφράζει την στήριξή του για να βρει επιτέλους στέγη ο πολιούχος της Καλαμαριάς Άγιος Ευγένιος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος έχει αιτηθεί εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόβλεψη χώρου λατρείας για την ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου της Καλαμαριάς, και των απανταχού Ποντίων, Αγίου Ευγενίου στο στρατόπεδο Κόδρα.

Η νέα αυτή εξέλιξη χαροποίησε ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό στην Ελλάδα και τη διασπορά, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει την στήριξη του στο όραμα του Σεβασμιωτάτου. Τόσο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, καθώς και οι τοπικοί σύλλογοι της Καλαμαριάς εξέφρασαν την ολόθυμη στήριξη τους στο όραμα του Σεβασμιωτάτου, για τη δημιουργία του Ιερού Ναού και εκκλησιαστικού Μουσείου.

 

 

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος αναφέρει τα εξής:

Θεσσαλονίκη,25-10-2021
Αρ.Πρ.:10425
Δελτίο Τύπου

Άγιος Ευγένιος Πολιούχος των πόλεων της Τραπεζούντας και της Καλαμαριάς

Ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα, όχι μόνο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αλλά και σύσσωμου του Ποντιακού Ελληνισμού έρχεται να επικαιροποιήσει καταθέτοντας ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος, με το αίτημα του προς το Δήμο Καλαμαριάς για παραχώρηση οικοπέδου προκειμένου να ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμή του πολιούχου της Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Επισημαίνουμε και θυμίζουμε, ότι ο Άγιος Ευγένιος υπήρξε ο πολιούχος της πόλης της Τραπεζούντας στον ιστορικό Πόντο και ο προστάτης Άγιος της αυτοκρατορικής δυναστείας των Μεγάλων Κομνηνών. Η πίστη και η ευλάβεια των Ποντίων στο πρόσωπο του Αγίου Ευγενίου υπήρξε διαχρονικά μεγάλη, σε σημείο οι αυτοκράτορες να αποτυπώνουν τη μορφή του στα νομίσματα που έκοβαν, ενώ θεωρούνταν υποχρέωση του εκάστοτε αυτοκράτορα να εκδίδει χρυσόβουλα υπέρ της Μονής και να προσφέρει σημαντικές χορηγίες για την ενίσχυση της.

Ο άστεγος πολιούχος

Με την έλευση των προσφύγων στην Καλαμαριά, η πλειοψηφία των οποίων είχε ποντιακή καταγωγή, αποφασίστηκε μαζί με τα ήθη και τα έθιμα να μεταφερθεί, όπως ήταν φυσικό, και η λατρεία και τιμή του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου. Μάλιστα ο Άγιος Ευγένιος ορίστηκε πολιούχος και προστάτης της πόλης της Καλαμαριάς.
Ο Σεβασμιώτατος από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισης του ανέδειξε αυτή τη σχέση του Αγίου με την Καλαμαριά με σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας, με κορυφαία έκφραση την καθιέρωση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού των Ευγενείων, που περιλαμβάνει την διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων, πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών και συναυλιών.
Παρ’ όλα αυτά όμως, ενώ είναι τόσο σημαντική η πνευματική μορφή και το ιστορικό υπόβαθρο του Αγίου Ευγενίου στην πόλη, ο πολιούχος Άγιος παραμένει άστεγος. Το γεγονός αυτό δεν τιμά κανέναν, όχι μόνο την πόλη της Καλαμαριάς και τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά σύσσωμο το Πανελλήνιο. Όπως τονίζει ο Σεβασμιώτατος στην επιστολή-αίτημα του, πράγματι η ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Ευγενίου, αποτελεί ιερό χρέος απέναντι στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ενώνει ο Άγιος Ευγένιος

Σύσσωμη η στήριξη του Ποντιακού Ελληνισμού

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τα Σωματεία μέλη της: «Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς», «Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς», «Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς “Ο Προμηθέας”» και «Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς “Οι Μίθριοι”» εξέφρασαν την ολόθυμη και αμέριστη στήριξη τους στο όραμα του Σεβασμιωτάτου, για τη ανέγερση του Ιερού Ναού και Εκκλησιαστικού Μουσείου στο στρατόπεδο Κόδρα.

Την ίδια στήριξη στο όραμα της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού, εκφράζουν και τα 470 πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας μας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος, ιερό και εθνικό, προς τον πολιούχο Άγιο Ευγένιο που πρέπει να εξοφληθεί.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί και από το βήμα αυτό, τον Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καλαμαριάς να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιουστίνου για την παραχώρηση του προτεινόμενου χώρου στο στρατόπεδο Κόδρα, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο το θρησκευτικό συναίσθημα όσο και την ιστορική μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Ο Πρόεδρος
Γιώργος Βαρυθυμιάδης
Για την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς

Ο Πρόεδρος
Ανέστης Αντωνιάδης
Για την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς
Ο Πρόεδρος
Κώστας Ζώης

Για τον Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Πετανίδης

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»
Η Πρόεδρος
Φωτεινή Τζιδημοπούλου

 

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Ολόθυμη και ομόθυμη η στήριξη της Π.Ο.Π.Σ. στο πάνδημο αίτημα για ανέγερση Ιερού Ναού στη μνήμη του Πολιούχου της Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου στο πρ. στρατόπεδο Κόδρα.

Θεσσαλονίκη | Αριθ. Πρωτ. 167/25.10.2021

Ενόψει της συζήτησης για την εκπόνηση μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα και έχοντας υπόψη την αίτηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου στο Δημοτικό Συμβούλιο για παραχώρηση χώρου προκειμένου να χτιστεί Ιερός Ναός στη μνήμη του πολιούχου της Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων εκφράζει την ολόθυμη, ομόθυμη και σθεναρή στήριξή της.

Άλλωστε η Ομοσπονδία μας ήδη από το 2019, είχε θέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο προς την ελληνική πολιτεία -με την κατάθεση υπομνήματος- το αίτημα για διατήρηση της προσφυγικής μνήμης στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των Ποντιακών Ομοσπονδιών στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σε ό,τι αφορά την Καλαμαριά οι προτάσεις μας αυτές αφορούσαν τόσο την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα με τη δημιουργία πάρκου μνήμης και την ανέγερση Ιερού Ναού στη μνήμη του εκ Τραπεζούντος Αγίου Ευγενίου, όσο και την ανάδειξη του χώρου των Απολυμαντηρίων στην Αρετσού σε τόπο ιστορικής μνήμης.

Επιπλέον, και έχοντας γνώση των προσπαθειών και του έργου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων εκφράζει την ευαρέσκεια της, τις ευχαριστίες της και την στήριξη της για όλες τις ενέργειες που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια προκειμένου να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων στην προσφυγομάνα και ποντιομάνα Καλαμαριά.

Εκατό χρόνια πέρασαν από τον ερχομό των προγόνων μας στον αφιλόξενο τότε τόπο της Καλαμαριάς και με τις εργώδεις και φιλότιμες προσπάθειες τους κατάφεραν να τον καταστήσουν έναν υπέροχο σύγχρονο Δήμο. Η προσπάθεια όμως αυτή έμεινε ανολοκλήρωτη καθώς έφεραν μεν την τιμή του Αγίου Ευγενίου, δεν έχτισαν όμως ακόμη το σπίτι του.

Συνεπώς η πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου είναι επαινετή και την στηρίζουμε δίνοντας τη διαβεβαίωσή μας ότι όχι μόνο τώρα αλλά και κατά την διάρκεια της ανέγερσης του Ιερού Ναού θα μας έχει δίπλα του.

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων