28/05/2022 28/05/2022 Tην Ετήσια έκθεση Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης εισηγήθηκαν προς το Υπουργικό Συμβούλιο χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, Γιώργος Σταυρόπουλος. Ωστόσο, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας βρίσκεται στις εκκρεμείς διαδικασίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη...
28 Μαΐου, 2022 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2022 - 12:10

Στις εκκρεμείς διαδικασίες η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαδώστε:
Στις εκκρεμείς διαδικασίες η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος

Tην Ετήσια έκθεση Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης εισηγήθηκαν προς το Υπουργικό Συμβούλιο χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, Γιώργος Σταυρόπουλος. Ωστόσο, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας βρίσκεται στις εκκρεμείς διαδικασίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η κωδικοποίηση της νομοθεσίας σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές συνιστά κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου για το επιτελικό κράτος. Αποσκοπεί εν τέλει στη συστηματοποίηση του συνόλου της νομοθετικής ύλης σε κώδικες ανά Υπουργείο και Γενική Γραμματεία, στους οποίους θα εντάσσονται και οι μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Προάγεται έτσι αποφασιστικά η ασφάλεια δικαίου και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας διεθνώς.

Από τον Σεπτέμβριο 2020, η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ), υπό την προεδρία του Γεωργίου Σταυρόπουλου, επιτίμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην Υπουργού και με τη συμμετοχή επιτίμων δικαστικών λειτουργών, καθηγητών, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δικηγόρων, έχει εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Το πρόγραμμα κωδικοποίησης έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και επικαιροποιείται σε ετήσια βάση ενώ η κωδικοποίηση στηρίζεται στο Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Κωδικοποίησης που έχει συντάξει η ΚΕΚ. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η κωδικοποίηση της νομοθετικής ύλης δεκαοκτώ υπουργείων, στην οποία συμπράττουν, υπό τον συντονισμό της ΚΕΚ και της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, εξειδικευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Αναλόγως με τις ανάγκες κάθε περίπτωσης, το αποτέλεσμα της κωδικοποίησης λαμβάνει τη μορφή είτε σχεδίου κώδικα που κυρώνεται από τη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 76 παρ. 6 και 7 του Συντάγματος, είτε κωδικοποιητικού προεδρικού διατάγματος. Συνιστά είτε νομοθετική είτε διοικητική κωδικοποίηση, αναλόγως του αν συνεπάγεται ή όχι κατάργηση των κωδικοποιούμενων διατάξεων.

Ήδη, σε δύο χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί εννέα κωδικοποιήσεις, όσες είχαν ολοκληρωθεί στις δύο δεκαετίες λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης στη χώρα μας.

Ειδικότερα:

Έχουν κυρωθεί με νόμο, σύμφωνα με τη διαδικασία των κωδίκων, οι κώδικες για τη νησιωτική πολιτική και την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχουν κυρωθεί με προεδρικό διάταγμα οι κώδικες για τις διοικητικές διαδικασίες της Ελληνικής Αστυνομίας και για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές κωδικοποιήσεις για την τουριστική νομοθεσία και για την ψυχική υγεία.

Έχουν υποβληθεί, επίσης, από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, προκειμένου να κατατεθούν και να ψηφισθούν από τη Βουλή εντός του Ιουνίου 2022 οι κώδικες για την παράνομη μετανάστευση, τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Ταυτόχρονα, εκκρεμείς διαδικασίες κωδικοποίησης με προοπτική ολοκλήρωσης εντός του επόμενου έτους αφορούν σε θεματικές όπως:

Η φορολογική νομοθεσία

Η νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή

Η νομοθεσία για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η νομοθεσία για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας

Η εργασιακή νομοθεσία

Η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία

Η νομοθεσία για την κοινωνική πρόνοια

Η νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία

Η νομοθεσία για το ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Η δασική νομοθεσία

Η νομοθεσία για την ενέργεια

Η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία

Η νομοθεσία για τον σύγχρονο πολιτισμό

Η νομοθεσία για τη νόμιμη μετανάστευση

Η νομοθεσία για την Ελληνική Αστυνομία

Η νομοθεσία για τις στρατιωτικές λέσχες

Εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος το σύνολο των ολοκληρωμένων κωδικοποιήσεων θα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες τόσο της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων όσο και του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων