03/03/2022 03/03/2022 Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει το ντοκιμαντέρ ‘‘Το καταφύγιο στην Ομόνοια‘‘ το οποίο αναφέρεται στο άγιο Πορφύριο και την Πολυκλινική Αθηνών. Ένα ντοκιμαντέρ την σκηνοθεσία και το σενάριο του οποίου υπογράφει η Φένια Παπαδόδημα. Η ταινία θα προβληθεί στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Μαρτίου...
03 Μαρτίου, 2022 - 10:44
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2022 - 20:03

Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ‘‘Το καταφύγιο στην Ομόνοια‘‘

Διαδώστε:
Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ‘‘Το καταφύγιο στην Ομόνοια‘‘

Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει το ντοκιμαντέρ ‘‘Το καταφύγιο στην Ομόνοια‘‘ το οποίο αναφέρεται στο άγιο Πορφύριο και την Πολυκλινική Αθηνών. Ένα ντοκιμαντέρ την σκηνοθεσία και το σενάριο του οποίου υπογράφει η Φένια Παπαδόδημα.

Η ταινία θα προβληθεί στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 21:30 στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.filmfestival.gr/el/documentary-festival

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου κάποτε περπάτησαν ο Σοφοκλής και ο Σωκράτης, στους δρόμους που φέρουν τα ονόματα τους, εκατοντάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Μετανάστες, ναρκομανείς, ιερόδουλες, ζητιάνοι.

Η πλατεία Ομονοίας ανέκαθεν ήταν κέντρο του υποκόσμου αλλά καιτων φτωχών και κατατρεγμένων.

Στις αρχές του 1900 όμως, είχε δημιουργηθεί εκεί ένα καταφύγιο ψυχών και σωμάτων.Η Πολυκλινική Αθηνών. Ένα θαύμα στην ιστορία της Ιατρικής στην Ελλάδα.

Ένα νοσοκομείο που παρείχεδωρεάν φάρμακα και περίθαλψη σε όλους τους φτωχούς, στους εξαθλιωμένους της περιοχής, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος, ήδη από το 1903, το έτος της ίδρυσης της. Οραματιστές αυτού του ιδρύματος υπήρξαν οι αδελφοί γιατροί Αλιβιζάτοι από την Κεφαλονιά.

Καθόλου τυχαία δεν βρέθηκε να υπηρετείστον Άγιο Γεράσιμο, στο μικρό εκκλησάκι της Πολυκλινικής, ένας σπάνιος, απίθανος ερημίτης. Ο ιερομόναχος Πορφύριος. Ένας άγιος που σήμερα έχει αποκτήσει τεράστια φήμη.

Μικρό αγόρι είχε φύγει κρυφά για το Άγιον Όρος με το όνειρο να ζήσει σαν ασκητής μέσα στη φύση. Το χέρι του Θεού όμως, όπως έλεγε ο ίδιος, τον έκανε ασκητή στην Ομόνοια. Για να προσφέρει στο πιο δύσκολο σημείο της Αθήνας, με όλη του την ψυχή, την πνευματική του βοήθεια, σε χιλιάδες συνανθρώπους του. Στους ασθενείς, τις ιερόδουλες, τους φτωχούς και όλους όσους τον αναζητούσαν καθώς η φήμη του μεγάλωνε. Πάντα αθόρυβος, αφανής , ταπεινός.

Η ιστορία της Πολυκλινικής τις τελευταίες δύσκολες δεκαετίες της ελληνικής ιστορίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βιογραφία του αγίου Πορφυρίου.

«Οι μνήμες από το νοσοκομείο αυτό όπου κι εγώ έτυχε να ζήσω τα παιδικά μου χρόνια, οι σκέψεις μου πάνω σε όσα καταγράφει η κάμερα από την πολύβουη Ομόνοια, η ιστορία καιη προσφορά της Πολυκλινικής Αθηνών, η ανεπανάληπτη συνάντηση μου με τον Άγιο Πορφύριο. Όλα αυτά συνθέτουν το καταφύγιο στην Ομόνοια».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σενάριο- Σκηνοθεσία-: Φένια Παπαδόδημα

Φωτογραφία – Μοντάζ : Παύλος Κοσμίδης

Μουσική: Γιώργος Παλαμιώτης

Βοηθοί Σκηνοθέτη:- Κ. Γεωργουδάκη, Σοφ. Τσορτέκη, Μαρθιλία Σβαρνά

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων