27/06/2021 27/06/2021 Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου 2021 συνδιοργάνωσαν επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821) και ειδικότερα της Ηρωικής Μάχης του Διρού (1826). Οι όλες εκδηλώσεις είχαν τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικότερα της Ειδικής...
27 Ιουνίου, 2021 - 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2021 - 21:16

Στο ακρογιάλι του Διρού η αναπαράσταση της απόκρουσης

Διαδώστε:
Στο ακρογιάλι του Διρού η αναπαράσταση της απόκρουσης

Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου 2021 συνδιοργάνωσαν επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821) και ειδικότερα της Ηρωικής Μάχης του Διρού (1826).

Οι όλες εκδηλώσεις είχαν τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικότερα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».

 

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 26 Ιουνίου όπου στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρεόπολης (ιστορική Τσίμοβα) πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση» και μετά το καλωσόρισμα του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου Γ΄ και του Δημάρχου Αν. Μάνης κ. Π. Ανδρεάκου αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις από τις ομιλήτριες της ημερίδας: κας Μαρίας Μαντουβάλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας των Σχέσεων της Νεοελληνικής Φιλολογίας (με αρχαία και βυζαντινή Γραμματεία), της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ο Ιωσήφ Μαΐνης και η συμβολή του στη Μάχη και τη Νίκη του Διρού μαζί με τις ηρωίδες Μανιάτισσες», της κας Ζωής Γκενάκου, Ομοτίμου καθηγήτριας Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Η Λεβεντιά της Ελληνίδας κατά την επανάσταση του 1821» και της κας Χρυσής Τσέντου, φιλολόγου, συγγραφέως με θέμα: «Η απόκρουση του Ιμπραήμ στη Μάνη το καλοκαίρι του 1826.Επισημάνσεις για την σημασία της στην εξέλιξη του Αγώνα», ενώ το συντονισμό της ημερίδας είχε ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος εκπροσώπησε στις όλες εκδηλώσεις την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων στους νικητές μαθητές/τριες του μαθητικού διαγωνισμού έκφρασης και δημιουργίας που είχε διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολή μας με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

 

 

Στη συνέχεια στο ακρογιάλι του Διρού, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της απόκρουσης του στρατού του Ιμπραήμ από τις Μανιάτισσες (24/6/1826), τα αποκαλυπτήρια της προτομής προς τιμήν της Ηρωίδας Μανιάτισσας που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου και επιμνημόσυνη δέηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρωί της Κυριακής 27 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πύργου Διρού τελέστηκε ο Όρθρος και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου Γ’, ενώ στη συνέχεια εψάλη η Επίσημη Δοξολογία, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έλαβε χώρα η κατάθεση τιμητικών στεφάνων. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την Υφυπουργό Τουρισμού και εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως στις διήμερες εκδηλώσεις κα Σοφία Ζαχαράκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσία θεατρικού δρώμενου και με παραδοσιακά τραγούδια.

 

 

 

 

 

Στις όλες εκδηλώσεις το παρόν έδωσαν ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης, ο πανοσιολ. Αρχιμ. π. Φίλλιπος Χαμαργιάς, πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας και ο πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ευστάθιος Πορφύρης, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μιχαηλίδου, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Λακωνίας κ. Αραχωβίτης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Δαβάκης και Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών κ. Ξιφαράς, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρας καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων Δήμων της χώρας, ο Διοικητής 4ης Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγος κ. Γιοβάνης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ, Σμύναρχος (Ι) κ. Καραβλίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου, Αντιπλοίαρχος κ. Γιαννουδάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Πλωτάρχης κ. Τσάλης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας, Πύραρχος κ. Αλικάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων