01/04/2019 01/04/2019 2.300 δίσκοι με εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα τοιχογραφιών από την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της πόλης, και πλέον ειδικοί ερευνητές έχουν αρχίσει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σπάνιων αυτών τοιχογραφιών. “Είναι ένας αδιανόητος αριθμός – σχεδόν 260.000 θραύσματα. Και όλα είναι του Αγίου Θεοφάνη του Έλληνα! »,...
01 Απριλίου, 2019 - 8:53

Στο φως σπάνιες τοιχογραφίες του Αγ. Θεοφάνη του Έλληνα

Διαδώστε:
Στο φως σπάνιες τοιχογραφίες του Αγ. Θεοφάνη του Έλληνα

2.300 δίσκοι με εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα τοιχογραφιών από την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της πόλης, και πλέον ειδικοί ερευνητές έχουν αρχίσει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σπάνιων αυτών τοιχογραφιών.

“Είναι ένας αδιανόητος αριθμός – σχεδόν 260.000 θραύσματα. Και όλα είναι του Αγίου Θεοφάνη του Έλληνα! », σχολίασε στο πρακτορείο RIA-Novosti η επικεφαλής του Κέντρου για την Αποκατάσταση Μνημείων Ζωγραφικής.

Οι αγιογραφίες Αγίου Θεοφάνη του Έλληνα από την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης θεωρούνταν χαμένες μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν ο Σοβιετικός ιστορικός και αρχαιολόγος Μιχαήλ Κάργκερ, αφού ξεκίνησε ανασκαφές στον ναό, βρήκε τον αρχαίο όροφο του 14ου αιώνα κάτω από ένα παχύ στρώμα άμμου,  που τοποθετήθηκε τον 17ο αιώνα για να στρωθεί το δάπεδο.

Ανακάλυψε τότε ότι κομμάτια των τοιχογραφιών που συγκεντρώθηκαν από το γκρέμισμα των τοίχων χρησιμοποιήθηκαν ως γέμισμα.

Ο Άγιος Θεοφάνης ο Έλληνας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εικονογράφους της ιστορίας της Ρωσικής Εκκλησίας. Έζησε τον 14ο αιώνα και σημειώνεται επίσης ως δάσκαλος του μεγάλου Αγίου Αντρέι Ρούμπελ. Τα έργα του σώζονται μόνο στην Εκκλησία του Σωτήρος στο Veliki Novgorod.

Η πλειοψηφία των αγιογραφιών παραμένουν θαμμένα κάτω από το πάτωμα,  στο κεντρικό τμήμα της εκκλησίας, όπου μελετώνται από τους ειδικούς.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες, είναι δυνατή η ταξινόμηση των θραυσμάτων και η αναδημιουργία των έργων . Όλα τα θραύσματα που ανακαλύφθηκαν έχουν σαρωθεί και συναρμολογούνται σε μια εικόνα από ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Απομένει λοιπόν οι εμπειρογνώμονες να κολλήσουν τα κομμάτια μαζί, συμβουλευόμενοι το διάγραμμα .

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων