19/08/2023 19/08/2023 Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής θα υποδεχθεί την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Από την συνάντηση όμως θα λείπει ηΑλβανία. Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την αδιαλλαξία του Έντι Ράμα στο θέμα της...
19 Αυγούστου, 2023 - 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2023 - 12:43

Στο Μαξίμου τη Δευτέρα οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων – Η Αλβανία «αγνόησε» την πρόσκληση

Διαδώστε:
Στο Μαξίμου τη Δευτέρα οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων – Η Αλβανία «αγνόησε» την πρόσκληση

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής θα υποδεχθεί την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Από την συνάντηση όμως θα λείπει ηΑλβανία. Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την αδιαλλαξία του Έντι Ράμα στο θέμα της φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προσκαλέσει τον Αλβανό ομόλογό του αποτελεί ένα μήνυμα της Ελλάδας στην γειτονική χώρα.

Πρόσκληση στάθηκε σε προεδρικό επίπεδο, με τον αρχηγό του κράτους Μπαϊράμ Μπεγκάι, να την αρνείται, ενδεικτικό της ρήξης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού, στην οποία έχουν επίσης ανταποκριθεί θετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνουν, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Στην Αθήνα θα βρεθούν για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacheski, του Κοσόβου Albin Kurti, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε.: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, της Κροατίας Andrej Plenkovic και της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων