25/09/2023 04/10/2023 Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στη Μόσχα, Ατανάς Κραστίν, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απέλαση από τη Σόφια του προϊσταμένου του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Βουλγαρική πρωτεύουσα. Στη σχετική ανακοίνωση του το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η επόμενη προκλητική ενέργεια των Βουλγαρικών αρχών, η...
25 Σεπτεμβρίου, 2023 - 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2023 - 13:34

Στο Ρωσικό ΥΠΕΞ ο Βούλγαρος Πρέσβης για την απέλαση κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας

Διαδώστε:
Στο Ρωσικό ΥΠΕΞ ο Βούλγαρος Πρέσβης για την απέλαση κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στη Μόσχα, Ατανάς Κραστίν, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απέλαση από τη Σόφια του προϊσταμένου του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Βουλγαρική πρωτεύουσα.

Στη σχετική ανακοίνωση του το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η επόμενη προκλητική ενέργεια των Βουλγαρικών αρχών, η οποία θα εντάσσεται πλήρως στις τρέχουσες ευρω-ατλαντικές κατευθυντήριες γραμμές για την “καταπολέμηση της Ρωσικής επιρροής”, θα έχει αναπόφευκτα δυσάρεστες συνέπειες, κυρίως για τους εμπνευστές της».

Καταλήγοντας το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Ταυτόχρονα, είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι τα σχέδιά τους, που στοχεύουν στην υπονόμευση των αιώνων πνευματικών δεσμών και παραδόσεων φιλίας μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, δεν έχουν προοπτική και είναι καταδικασμένα σε αποτυχία».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Βουλγαρία απέλασε τον προϊστάμενο του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια Αρχιμανδρίτη Βασσιανό Ζμέγεφ, τον πρωθιερέα Ευγένιο Παβελτσούκ και έναν εργαζόμενο του Μετοχίου κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «σατανική» από τη Ρωσική πρεσβεία στη Σόφια.

Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δηλώνουν Ορθόδοξοι. Η χώρα βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Ρωσία. Αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο του 2022, η Σόφια ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Βουλγαρία απέλασε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια

Η Ρωσική Εκκλησία αντιδρά για την απέλαση κληρικών της από τη Βουλγαρία

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων