23/04/2020 23/04/2020 Σε δημοπρασία βγήκαν δύο από τις εκατοντάδες εικόνες που είχαν κλαπεί την δεκαετία 2000- 2010 από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost. Όπως φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μοναδικών θησαυρών της περιοχής έχει καταλήξει στο εξωτερικό και σταδιακά οδηγείται στην πώληση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά όπου κλεμμένες εικόνες εντοπίζονται...
23 Απριλίου, 2020 - 12:22
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2020 - 12:26

Στο “σφυρί” κλεμμένες εικόνες από μονές της Ηπείρου

Διαδώστε:
Στο “σφυρί” κλεμμένες εικόνες από μονές της Ηπείρου

Σε δημοπρασία βγήκαν δύο από τις εκατοντάδες εικόνες που είχαν κλαπεί την δεκαετία 2000- 2010 από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost. Όπως φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μοναδικών θησαυρών της περιοχής έχει καταλήξει στο εξωτερικό και σταδιακά οδηγείται στην πώληση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά όπου κλεμμένες εικόνες εντοπίζονται σε δημοπρασία κάποιας γκαλερί του εξωτερικού. Το ίδιο είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν όταν εικόνες εντοπίστηκαν στο Λονδίνο αλλά και στην Γερμανία.

Αυτή την φορά προς πώληση βρίσκονται δύο εικόνες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν συντηρηθεί πολύ καλά.

​Πρόκειται για μία εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα και μία της Παναγίας Πορταΐτισσας. Η τιμή για την πρώτη ανέρχεται στα δέκα χιλιάδες ευρώ και για την δεύτερη στις δώδεκα χιλιάδες.

Οι εικόνες σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost προέρχονται από την Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο Ζαγορίου.

Η μεγάλη κλοπή στο Μακρίνο είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2007. Τότε οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στην εκκλησία, ξήλωσαν ολόκληρη την επίχρυση και ξυλόγλυπτη πόρτα της Ωραίας Πύλης και άρπαξαν άλλες τριάντα επτά πολύτιμες εικόνες.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Ηπείρου, ο αριθμός των κλεμμένων κειμηλίων πιθανώς ξεπερνά τα 700 – οι πιο μετριοπαθείς αστυνομικές αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 200. Ενδεικτικά μόνο, 25 εικόνες κλάπηκαν από τον ναό του Αγίου Τρύφωνα στο χωριό Βίκος, 35 εικόνες από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, 12 από τη μονή Βισικού στην Καλουτά, 27 από τη μονή Αγίου Γεωργίου στη Μανασσή.

Το πιο εντυπωσιακό χτύπημα σημειώθηκε παραμονές Χριστουγέννων του 2009 στο χωριό Κουκούλι. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1630, ξεγυμνώθηκε: 67 εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, ιερά σκεύη και άλλοι μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί έκαναν φτερά. Η αξία για κάποιες από τις εικόνες αυτές φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων