15/12/2020 15/12/2020 Το ΕΒΚΑΦ είναι υπεύθυνο για τους θρησκευτικούς χώρους λατρείας και τις εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα και δαπάνησε «σοβαρά κονδύλια» για την συντήρησή τους, αναφέρει ανακοίνωση του «τμήματος» βακουφίων. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου,  στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται ότι το ΕΒΚΑΦ, που είναι ένα ίδρυμα 450...
15 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2020 - 11:22

Στο στόχαστρο και πάλι οι εκκλησίες στα Κατεχόμενα

Διαδώστε:
Στο στόχαστρο και πάλι οι εκκλησίες στα Κατεχόμενα

Το ΕΒΚΑΦ είναι υπεύθυνο για τους θρησκευτικούς χώρους λατρείας και τις εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα και δαπάνησε «σοβαρά κονδύλια» για την συντήρησή τους, αναφέρει ανακοίνωση του «τμήματος» βακουφίων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου,  στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται ότι το ΕΒΚΑΦ, που είναι ένα ίδρυμα 450 χρόνων, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια εντός του προϋπολογισμού του για να αναστηλώσει και να προστατεύσει όλους τους χώρους λατρείας».

Το ΕΒΚΑΦ αναφέρει επίσης ότι μόνο για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και ότι την ίδια προσέγγιση επέδειξε σε σχέση και με άλλες εκκλησίες.

Ένα άλλο σημαντικό, όπως αναφέρει, βήμα για προστασία των εκκλησιών σχετίζεται με το άνοιγμα των αναστηλωμένων εκκλησιών για χρήση, προσθέτοντας ότι παλιά οι αναστηλωμένες εκκλησίες παρέμεναν κλειστές. Σύμφωνα με το ΕΒΚΑΦ, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτάθηκαν στο ίδιο λέγοντας ότι καταστρέφονται οι αναστηλωθείσες με χρήματα της ΕΕ εκκλησίες όταν δεν χρησιμοποιούνται και επομένως πρέπει να λειτουργούν ως χώροι στους οποίους γίνονται κοινωνικές/ πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Το ίδρυμά μας επέδειξε θετική και εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτή την κατάσταση και έδωσε τις εκκλησίες προς χρήση των δήμων της περιοχής για κοινωνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, παρέχουμε στους δήμους κάθε είδους στήριξη για φροντίδα και επιδιόρθωση των εκκλησιών. Και οι δήμοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις εκκλησίες για λειτουργίες όπως εργόχειρο γυναικών και να τις προστατεύουν από κάθε είδους ζημιά επιδιορθώνοντάς τις. Και αυτή η κατάσταση είναι ένα άλλο παράδειγμα της φροντίδας που επιδεικνύουμε για όλους τους χώρους λατρείας».

Εαν υπάρχουν ελλείψεις σε σχέση με την κατάσταση των εκκλησιών το ίδρυμα αναφέρει ότι είναι έτοιμο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του στο θέμα αυτό και χαρακτήρισε χωρίς νόημα και κακοπροαίρετη την προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΕΒΚΑΦ δεν παρέχει την απαραίτητη φροντίδα όλους τους χώρους λατρείας.

Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι παράνομες αρχές του «δήμου Λευκονοίκου» σε συνεργασία με το ΕΒΚΑΦ είχαν διοργανώσει φιλανθρωπικό παζαράκι στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον κατεχόμενο δήμο. Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση, καθώς το 2009 είχαμε τη μετατροπή του ναού της Παναγίας Οδηγήτριας στην παλιά Λευκωσία σε πολιτιστικό κέντρο. Από την ανακοίνωση του ΕΒΚΑΦ όμως φαίνεται ότι πλέον η χρήση των ναών για τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα είναι συχνό φαινόμενο.

Το ΕΒΚΑΦ είναι μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων (βακούφια) που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ. Κατά την διάρκεια των αιώνων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σημαντική περιουσία.  To ίδρυμα σήμερα υπάγεται στην Τουρκοκυπριακή Διοίκηση Βακουφίων (Kıbrıs Türk Vakıflar Đdaresi) που υπάγεται στην διοίκηση της κατεχόμενης Κύπρου.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων