07/03/2021 07/03/2021 Με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο συναντήθηκε χθες το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία βρίσκεται στο νησί της Ρόδου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 73ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίτερα, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου...
07 Μαρτίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2021 - 9:21

Στον Μητροπολίτη Ρόδου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Διαδώστε:
Στον Μητροπολίτη Ρόδου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο συναντήθηκε χθες το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία βρίσκεται στο νησί της Ρόδου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 73ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίτερα, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Αναφορικά με την επίσκεψη της Προέδρου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στη Ρόδο, την πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης των νησιών μας με την Μητέρα Ελλάδα.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρόδο σε μια δύσκολη συγκυρία για το νησί μας, και σε έναν ιδιαίτερο εορτασμό της Επετείου της 7ης Μαρτίου, αποτελεί ύψιστη τιμή για την περιοχή μας. Το μήνυμα της Ενσωμάτωσης και των αγώνων των προγόνων μας για την απελευθέρωση των νησιών μας είναι διαχρονικό και αποτελεί την πυξίδα μας στη σημερινή εποχή που μαχόμαστε για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.»

7 Μαρτίου 1948: Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα

Ο βασιλιάς των Ελλήνων Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, φτάνουν στη Ρόδο συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους. Επικεφαλής της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής, οι πρωτεργάτες του δωδεκανησιακού αγώνα, ο ιατρός από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχαήλ Βολονάκης από τη Σύμη.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο υπουργός Εσωτερικών Πέτρος Μαυρομιχάλης διαβάζει από τον εξώστη του διοικητηρίου το βασιλικό διάταγμα:

«Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα

Παύλος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων

Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

Άρθρον 1ον: Αι νήσοι της Δωδεκανήσου, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το ελληνικόν κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947.

Ο παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής και παρ’ ημών σήμερα κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του κράτους.

Εν Αθήναις τη 3η Ιανουαρίου 1948

Παύλος Α΄».

Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα έχει και τυπικά πλέον τελεσθεί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων