18/02/2021 18/02/2021 Σε λιγότερο από μία ώρα (19.00 μ.μ.) θα αρχίσει ο Πανηγυρικός εσπερινός επί τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα της οδού Λευκωσίας 40, κοντά στην Πλατεία Αμερικής. Ένα εκκλησάκι, που δημιουργήθηκε από την Αγία Φιλοθέη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (16ος αιώνας) και που έμελλε να αποτελέσει, επίσης, τον τόπο του φρικτού μαρτυρίου...
18 Φεβρουαρίου, 2021 - 18:10
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2021 - 17:56

Στον τόπο μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης προσεύχονται σε κείνη

Διαδώστε:
Στον τόπο μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης προσεύχονται σε κείνη

Σε λιγότερο από μία ώρα (19.00 μ.μ.) θα αρχίσει ο Πανηγυρικός εσπερινός επί τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα της οδού Λευκωσίας 40, κοντά στην Πλατεία Αμερικής. Ένα εκκλησάκι, που δημιουργήθηκε από την Αγία Φιλοθέη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (16ος αιώνας) και που έμελλε να αποτελέσει, επίσης, τον τόπο του φρικτού μαρτυρίου της.

Παλαιότερα αποτελούσε το καθολικό μονυδρίου, το οποίο ήταν μετόχιο της μονής της οσίας Φιλοθέης Μπενιζέλου στην Αθήνα. Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικού, τρίκλητος, καμαροσκέπαστος. Είχε ξύλινη στέγη και στο εσωτερικό του βρίσκονται έξι μαρμάρινοι κίονες. Κάτω από το δάπεδο διακρίνονται τάφοι. Το εκκλησάκι αναστηλώθηκε το 1942 από τον Αναστάσιο Ορλάνδο και αγιογραφήθηκε από τον ζωγράφο Φώτη Κόντογλου.

Στον μικρό περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν κρήνες και κίονες από την αυθεντική του μορφή.

Έξω από το ναό, στα δεξιά της εισόδου του, σώζεται η κολώνα, στην οποία η Αγία Φιλοθέη βασανίστηκε από τους Τούρκους.

Τη νύχτα της 2ας προς 3η Οκτωβρίου 1588 κατά τη διάρκεια ιερής ολονυκτίας για τη γιορτή του πολιούχου της Αθήνας, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι Τούρκοι εισέβαλλαν στον ναό, παραβιάζοντας το ιερό του χώρου, σφόδρα ενοχλημένοι από το φιλανθρωπικό έργο της Αγίας Φιλοθέης, αλλά κυρίως, επειδή τους στερούσε «υλικό» γυναικών προορισμένο για τα χαρέμια τους. Αφού τη συνέλαβαν, την έδεσαν και τη μαστίγωσαν με ραβδιά, αφήνοντάς την ημιθανή. Οι μοναχές την μετέφεραν στη μονή της Καλογρέζας όπου, στις 19 Φεβρουαρίου 1589, υπέκυψε στα τραύματά της.

Σήμερα, το εκκλησάκι λειτουργεί κανονικά με έντονη χριστιανική, αλλά και φιλανθρωπική δράση, είναι ζωντανός πυρήνας σε μια περιοχή που έχει ανάγκη την ανθρώπινη βοήθεια. Αν και πνιγμένο σε ένα δρόμο, μάλλον εγκαταλελειμμένο, υπάρχει για να μας θυμίζει τη δράση της γυναίκας που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ευεργέτιδες της πόλης των Αθηνών.

Αύριο, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 7.00 π.μ., θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, ενώ το απόγευμα στις 7.00 μ.μ. ο Μικρός Παρακλητικός Κανών.

Πληροφορίες: criticeduc.blogspot.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων