26/03/2020 26/03/2020 Πρωτόγνωρες στιγμές βίωσε χθες ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία σε όλον τον κόσμο. Η διπλή μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Εθνικού Ξεσηκωμού μας βρίσκουν μέσα σε συγκυρίες που όμοιές τους δεν έχουμε ξαναζήσει. Χωρίς παρελάσεις, χωρίς πιστούς στις εκκλησιές. Παρόλα αυτά το χαρμόσυνο μήνυμα, το μήνυμα ελπίδας που δίνει αυτή η ημέρα...
26 Μαρτίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2020 - 12:21

Στον βράχο της Πίστης και Πατρίδος: Ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο προσκύνησε τους Ήρωες και την Παναγιά

Διαδώστε:
Στον βράχο της Πίστης και Πατρίδος: Ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο προσκύνησε τους Ήρωες και την Παναγιά

Πρωτόγνωρες στιγμές βίωσε χθες ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία σε όλον τον κόσμο. Η διπλή μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Εθνικού Ξεσηκωμού μας βρίσκουν μέσα σε συγκυρίες που όμοιές τους δεν έχουμε ξαναζήσει. Χωρίς παρελάσεις, χωρίς πιστούς στις εκκλησιές.

Παρόλα αυτά το χαρμόσυνο μήνυμα, το μήνυμα ελπίδας που δίνει αυτή η ημέρα πέρασε και φέτος και ακούστηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έστω και τρόπο διαφορετικό.

Οι καμπάνες ήχησαν και πάλι, κρατώντας ισχυρό τον σύνδεσμο της εκκλησίας με τους πιστούς που βρίσκονται στα σπίτια. Η γαλανόλευκη κυμάτιζε όπου υπάρχει ελληνισμός, κι ο Εθνικός Ύμνος αντήχησε στις πέντε ηπείρους.

Και η νεολαία τίμησε τους Ήρωες, όπως βλέπουμε σε αυτό το βίντεο από το greekgateway.com


ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαμε φέτος την καθιερωμένη παρέλαση, ούτε την δεξίωση στον Λευκό Οίκο, ωστόσο ο ελληνισμός βρήκε τον τρόπο.

Και γέμισε το Facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από λαμπρούς εορτασμούς των περασμένων ετών, όταν η  Νέα Υόρκη φωτιζόταν στα γαλανόλευκα

 

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Κεκλεισμένων των Θυρών και χωρίς πιστούς ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία για την 25η Μαρτίου σε όλους τους Ορθοδόξους Ναούς της Αιγύπτου.
O Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, προσευχήθηκε με συγκίνηση στην Παναγία και έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο, στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια.

«Χρόνια Πολλά, καλή δύναμη. Και ας μην επιτρέψει ο Θεός να γιορτάσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες άλλη Εθνική Επέτειο», με τα λόγια αυτά ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος εξέφρασε την κραυγή αγωνίας τους για την εξάπλωση του κορονοϊού που σφράγισε για λόγους δημόσιας υγείας, την πόρτα των ναών σε όλο τον κόσμο και καθήλωσε τους πιστούς να προσευχηθούν από το σπίτι τους. Το νόημα της Εθνικής Επετείου, είναι φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μετά τη Δοξολογία ο ιεράρχης έψαλλε φανερά συγκινημένος τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και μοίρασε άρτο.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΦΡΙΚΗ

Στη Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι με τις ευλογίες του Μητροπολίτης Μπουρούντι κ. Ιννοκέντιου Μπιακατόντα, τιμήθηκε η διπλή εορτή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος μέσα στην εκκλησία.


 

Ελληνικές σημαίες και προσευχή στην Παναγία είχαμε και στην Μητρόπολη της Καλής Ελπίδος στο Κέηπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής.

Στην Αυστραλία

«Με την πρεσβεία και με τη βοήθεια της Παναγίας μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε ετούτη τη δοκιμασία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Φέτος, λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Θεία Λειτουργία και η καθιερωμένη Δοξολογία τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών στον εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ. Εντούτοις, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος εκφώνησε το κήρυγμά του κανονικά, απευθυνόμενος στους χιλιάδες πιστούς που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσω του διαδικτύου.
«Με τη βοήθεια της Παναγίας μας, θα ξεπεράσουμε ετούτη τη δοκιμασία»

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Με τις πόρτες του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Στεφάνου Παρισίων κλειστές, σύμφωνα με την εντολή της Γαλλικής Κυβερνήσεως, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε δέηση προς τον Κύριο για την ίαση των ασθενούντων και ευχήθηκε η Παναγία να μεσιτεύει προς τον Θεό για την σωτηρία όλων από τον αόρατο πλην όμως καταστροφικό ιό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων