17/12/2019 17/12/2019 Από μηδενική βάση αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος της εκκλησίας με τη πολιτεία αναφορικά με τα εκκρεμή ζητήματα που προέκυψαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξάλλου έχει διαμηνύσει η σημερινή κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεχωριστά. Στόχος του διαλόγου, είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμών, οι οποίες είχαν κλονιστεί με τις...
17 Δεκεμβρίου, 2019 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2019 - 10:24

Σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας: Τα ζητήματα που λύθηκαν, τα «αγκάθια» και οι εκκρεμότητες

Διαδώστε:
Σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας: Τα ζητήματα που λύθηκαν, τα «αγκάθια» και οι εκκρεμότητες

Από μηδενική βάση αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος της εκκλησίας με τη πολιτεία αναφορικά με τα εκκρεμή ζητήματα που προέκυψαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξάλλου έχει διαμηνύσει η σημερινή κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεχωριστά.

Στόχος του διαλόγου, είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμών, οι οποίες είχαν κλονιστεί με τις προωθούμενες αλλαγές στο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των κληρικών, στην διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και στο μάθημα των θρησκευτικών.

Τα ανοικτά μέτωπα, εκτός από τα προαναφερθέντα ήταν επίσης οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα και οι αναθεώρηση του συντάγματος, ζητήματα τα οποία έχουν κλείσει: η μεν αναθεώρηση με την διατήρηση του άρθρου 3 που αναφέρεται στην κυρίαρχη ορθόδοξη θρησκεία, και του θρησκευτικού όρκου, οι δεν αλλαγές στον ποινικό κώδικα με την διατήρηση του άρθρου που δεν θεωρεί πλέον ποινικό αδίκημα την βλασφημία των θρησκειών.

Ένα άλλο θέμα που μένει να διαφανεί πως θα το χειριστεί τελικά η εκκλησία σε σχέση με την πολιτεία είναι αυτό της αποτέφρωσης των νεκρών.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι βούληση του πρωθυπουργού είναι να ξεκινήσει ο διάλογος για τα εκκρεμεί ζητήματα από μηδενική βάση, ιδίως όσον αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής Διαλόγου.

Από πλευράς κυβερνήσεως τον λόγο (σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές) θα έχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης,  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος καθώς επίσης και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Από πλευράς εκκλησίας θα συμμετέχουν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος και ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Αρχιμανδρίτης Νίκοδημος Φαρμάκης.

Σε πρώτη φάση δεν επίκειται επίσημο θεσμικό ραντεβού μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών η κ. Κεραμέως έχει διαμηνύσει ότι το «το Υπουργείο θα επεξεργαστεί και θα αντιμετωπίσει, με τρόπο συνεκτικό, όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, θα τροποποιηθούν και οι ρυθμίσεις που αφορούν στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και στον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων