26/12/2022 26/12/2022 Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιον Γ΄ απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η Επιστολή προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου «Μακαριώτατε, δεχθείτε παρακαλώ τα θερμώτατα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Νέας Ιουστιανής και...
26 Δεκεμβρίου, 2022 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2022 - 19:46

Συγχαρητήρια επιστολή από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Διαδώστε:
Συγχαρητήρια επιστολή από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιον Γ΄ απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η Επιστολή προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

«Μακαριώτατε, δεχθείτε παρακαλώ τα θερμώτατα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Νέας Ιουστιανής και πάσης Κύπρου.

Είμαι βέβαιος ότι και από την θέση την οποία αναλαμβάνετε, εν πλήρη συνειδήσει των ευθυνών της, θα υπηρετήσετε την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, με την ίδια αυταπάρνηση, συνέπεια και αποτελεσματικότητα, που διέκριναν το έργο σας έως σήμερον.

Στοιχεία του χαρακτήρος σας τα οποία είχα την τύχη να διαπιστώσω και ο ίδιος κατά την γνωριμία μας τον εκπνέοντα χρόνο στην Πόλη. 

Η αποστολή σας επιφορτίζεται με πλήθος αντιξοοτήτων και δυσχερειών, που προκύπτουν από την παρούσα επιβαρυμένη συγκυρία, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Κατ’ αρχάς, έχετε να διαχειριστείτε το πρόβλημα των συνεπειών της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974 με την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή άνω του 37% της κυπριακής γης, και την εγκατάσταση σε αυτήν των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία δεν μπορεί δια οιονδήποτε λόγο να γίνει αποδεκτή.

Πολλώ δε μάλλον, που η τουρκική επιθετικότητα οξύνεται έτι περαιτέρω, διεκδικώντας, θρασύτατα, κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και κυριαρχία επί του ελεύθερου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδος. Απέναντι σε αυτήν την προκλητική στάση της Άγκυρας απαιτείται ενότητα του λαού, για την οποία η Εκκλησία της Κύπρου, από αιώνων έχει καθοριστική συμβολή.

Να γνωρίζετε ότι είμαστε στο πλάι σας στην επιδίωξη των Κυπρίων για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) επισημαίνουμε διαρκώς το κυπριακό ζήτημα και αναδεικνύουμε τις τουρκικές αυθαιρεσίες στα κατεχόμενα, ιδίως αυτές που αφορούν στην βεβήλωση των χριστιανικών μνημείων. Πράξεις που δεν συνάδουν με τον πολιτισμένο κόσμο, και γίνονται με σκοπό την αλλοίωση της ζώσης ιστορικής αλήθειας. 

Ταυτοχρόνως, βιώνουμε έναν, λίαν επώδυνο για τους Ορθοδόξους, πόλεμο στην Ουκρανία, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην χώρα αυτή, καθώς και οι δύο λαοί που αντιπαρατίθενται είναι μέλη της κοινής μας οικογενείας των Ορθοδόξων και τέκνα της βυζαντινής πνευματικής κληρονομιάς.

Χρέος του ορθοδόξου κόσμου είναι η παρέμβαση και η συμβολή στο μέτρο του δυνατού στην αποκατάσταση της ειρήνης, την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και την επικράτηση του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την απόφασή μας να διοργανώσουμε, με την ευγενική φιλοξενία της Βουλής των Αντιπροσώπων και της κυπριακής αντιπροσωπείας στον θεσμό μας, την επόμενη Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο., καθώς και την παρουσίαση του Τόμου που έχουμε εκδώσει με τίτλο ‘‘ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο’’, στην Μεγαλόνησο, την ερχόμενη άνοιξη, όπου ελπίζουμε να έχουμε την ευλογία σας».

Καταλήγοντας, ο Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. εύχεται στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου «ο Θεός να σας χαρίζει υγεία, μακροημέρευση και φώτιση, ώστε να ανταποκριθείτε στο έπακρο στη σημαντική αποστολή που σας εμπιστεύθηκε η εκκλησία της Κύπρου. Έτη Πολλά!».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων