17/10/2019 17/10/2019 Την εικαστική συλλογή 18 έργων του Ευθυμίου Βαρλάμη, θα φιλοξενήσει από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στο πλαίσιο έκθεσης με θέμα “ Αγιος Λουκάς ο Ιατρός. Τέχνη-Πίστη -Θεραπεία” που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας-Θράκης την οποία θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (18/10 ώρα...
17 Οκτωβρίου, 2019 - 17:59
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2019 - 21:28

Συλλογή έργων του Ε. Βαρλάμη θα εγκαινιάσει ο Παναγιώτατος

Διαδώστε:
Συλλογή έργων του Ε. Βαρλάμη θα εγκαινιάσει ο Παναγιώτατος

Την εικαστική συλλογή 18 έργων του Ευθυμίου Βαρλάμη, θα φιλοξενήσει από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στο πλαίσιο έκθεσης με θέμα “ Αγιος Λουκάς ο Ιατρός. Τέχνη-Πίστη -Θεραπεία” που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας-Θράκης την οποία θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (18/10 ώρα 13.00). Η συλλογή αυτή αποτελείται από τα τελευταία έργα του Βαρλάμη, τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε όντας βαριά άρρωστος λίγο πριν το τέλος της ζωής του.

“Πρόκειται για μια συγκλονιστική εικαστική συλλογή που αποκαλύπτει τη μυστηριακή διαδικασία της θαυματουργίας μέσα από τη ζωή του σύγχρονου αυτού αγίου, του Αγίου Λουκά. Σκοπός της έκθεσης είναι η συμπαράσταση σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, δείχνοντας με το παράδειγμα του Αγίου Λουκά του Ιατρού ότι η επιστήμη και θρησκευτικό συναίσθημα δεν αποτελούν ασύμμετρες έννοιες“ ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι “ η έκθεση φανερώνει στο κοινό τον άρρηκτο δεσμό που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην πίστη και στη θεραπεία, υπενθυμίζοντας ότι η σχέση ανάμεσα στην ιατρική και στο θρησκευτικό συναίσθημα είναι πολύτιμη αλλά και διαχρονική“ .

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, από την πλευρά του, τόνισε ότι αυτή η έκθεση δίνει την ευκαιρία να ανοίξει ένας διάλογος σε ένα επίκαιρο θέμα, την τέχνη, την πίστη και θεραπεία. “ Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι το τελευταίο έργο του αείμνηστου Μακεδόνα ζωγράφου, καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, σχετίζεται με ένα ζήτημα το οποίο θα είναι τόσο έντονο και τόσο ζωτικό σε όλες τις στιγμές της κοινωνικής μας ζωής, χτες σήμερα και αύριο. Το έργο του Βαρλάμη για τον Αγιο Λουκά δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν και να νιώσουν ότι πραγματικά το τρίπτυχο τέχνη -πίστη- θεραπεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο” πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου. Τέλος, ανέφερε, ότι θα ήταν ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της έκθεσης, να διοργανωθούν εκδηλώσεις λόγου που θα απευθύνονται κυρίως σε νέους προκειμένου να αποτελέσουν το ερέθισμα για την έναρξη ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση στο τρίπτυχο τέχνη -πίστη- θρησκεία.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Βασίλης Παπάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι το νοσοκομείο δημιουργώντας τον τομέα των εικαστικών, αλλά και με τις δράσεις και τις εκθέσεις που διοργανώνει, κατάφερε να μην έχει τον ιδρυματικό χαρακτήρα που έχουν τα άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Η διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Παπαγεωργίου Αντηρίδα , Γεωργία Δερετζή επισήμανε ότι στην έκθεση βλέπει κανείς μέσα από την θρησκευτική τέχνη του Βαρλάμη να ξεδιπλώνει η ζωή και η πίστη του καλλιτέχνη παράλληλα με την μαρτυρική ζωή του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Πρόσθεσε, δε, ότι το μήνυμα το Αγίου Λουκά είναι ότι ότι ο ασθενής είναι ένα σύνολο και όχι περίπτωση και πρέπει κάθε ασθενής έχει ανάγκη να βγει από μέσα του το άγχος και ο φόβος. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, τόνισε ότι ο Άγιος Λουκάς είναι το τέλειο υπόδειγμα του επιστήμονα – αγίου του 20ου αιώνα.

Τέλος, ο επιμελητής της έκθεσης και εκπρόσωπος του Πειραματικού Εργαστηρίου “ Βεργίνα” Παύλος Τροχόπουλος, αποκάλυψε ότι η κατάσταση της υγείας του Βαρλάμη ήταν τραγική όταν δημιούργησε αυτή τη συλλογή. Πρόσθεσε, ότι ο καλλιτέχνης υποστήριζε ότι όταν πιστεύεις όλα μπορούν να γίνουν. “ Αυτό το μήνυμα θέλουμε να μεταφέρουμε για να τονώσουμε το ηθικό των αρρώστων και να δώσουμε ελπίδα” ανέφερε ο κ. Τροχόπουλος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι θα έπρεπε η συγκεκριμένη συλλογή του Βαρλάμη να εκτίθεται μόνιμα σε κάποιο χώρο προκειμένου να τονώνεται το ηθικό των επισκεπτών και να παίρνουν δύναμη.

Α.Φ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων