22/06/2021 22/06/2021 Συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) πραγματοποίησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης. Αντικείμενο των συναντήσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα...
22 Ιουνίου, 2021 - 19:41
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2021 - 19:14

Συνάντησε εκπαιδευτικούς για το νομοσχέδιο η Υπουργός Παιδείας

Διαδώστε:
Συνάντησε εκπαιδευτικούς για το νομοσχέδιο η Υπουργός Παιδείας

Συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) πραγματοποίησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης.

Αντικείμενο των συναντήσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων με αρμόδιους φορείς και με τα κόμματα, ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών».

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων:

Τη μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς μας – η ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων τείνει να είναι άμεσα συναρτώμενη με το βαθμό ελευθερίας και αυτονομίας των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, τομέα στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες.

Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ως μηχανισμό για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μας και ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τις δομές εκπαίδευσης, για την περαιτέρω συμβολή τους στην αποτελεσματική υποστήριξη του σχολείου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στο Πολλαπλό Βιβλίο, την αποκέντρωση και ευελιξία της διαδικασίας έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης, την ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή/της Διευθύντριας της σχολικής μονάδας και των Εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης στο σχολείο, στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μας μέσα από την αξιολόγησή τους η οποία θα συνδέεται άρρηκτα με την επιμόρφωση, στην ίδρυση δομών εκπαίδευσης με αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς και στις διαδικασίες επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης.

Η ηγεσία του Υπουργείου απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, κατέγραψε σκέψεις τους και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση του διαλόγου.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΌΤΙ – Στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση – Η στάση της Εκκλησίας για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση το οποίο αύριο αναμένεται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί μετά υπόλοιπα νομοσχέδια για την παιδεία, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, αλλά και σε μεγάλη μερίδα κληρικών και λαϊκών που γνωρίζουν το έργο τους, καθώς μέσα σε τρία άρθρα του προβλέπει την κατάργηση τους από το Ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023.

Αύριο, επίσης, ξεκινά τις τακτικές εργασίες και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μήνα Ιούνιο και αναμένεται να ενημερωθεί αρμοδίως για την πορεία των συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το μέλλον τον Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις ΑΕΑ Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει η κ. Υπουργός επιγράφεται: «Σχέδιο νόμου: Εκκλησιαστική Εκπαίδευση». Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται οι αλλαγές σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, από το δεύτερο έως το τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις «Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών» (ΣΜΥΚ) ενώ, ως μάνα εξ ουρανού εμφανίζονται μέσα σε 3 άρθρα (61, 62, 63) στο πέμπτο κεφάλαιο, οι διατάξεις που αφορούν τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 καταργούνται οι δύο που εδρεύουν στη Μακεδονία και την Ήπειρο, δηλαδή αυτές της Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων και τα προγράμματά τους συγχωνεύονται με τα αντίστοιχα των Αθηνών και της Κρήτης. Στις δύο τελευταίες ΑΕΑ τα συγχωνευόμενα Προγράμματα Σπουδών συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι τη λήψη πτυχίου των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών. Κατόπιν, οι δύο ΑΕΑ θα μείνουν μονοπρογραμματικές και φυσικά βάσει του ευρωπαϊκών θεσμίων θα παύσουν να αποτελούν Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ας προσθέσουμε εδώ, επίσης, το ανεδαφικό της μεταφοράς των φοιτητών και του προσωπικού από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμα και σήμερα φοιτητές, πτυχιούχοι και διδάσκοντες των ΑΕΑ αδυνατούν να πιστέψουν πως ένα ζήτημα που αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εμφανίζεται σε ένα σχέδιο νόμου που αφορά την Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Με βάση το διαβιβαστικό του εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, που εστάλη στις 26 Μαΐου 2021, γίνεται αναφορά στο ιστορικό για τις αποφάσεις της Εκκλησίας και τη συλλογή στοιχείων για τη Δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, αλλά δεν αναφέρεται απολύτως τίποτε για τις ΑΕΑ. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η τρίτη σελίδα του διαβιβαστικού φέρει μία υπογραφή με το όνομα Γιώργος Καλαντζής και είναι εμφανές ότι είναι ένθετη σκαναρισμένη φωτοτυπία. «Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι «αρχιτέκτονας» αυτού του νομοσχεδίου είναι ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων. Ο ίδιος όμως δηλώνει αναρμόδιος για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Πως γίνεται κάποιος που είναι αναρμόδιος να είναι παράλληλα και αρχιτέκτονας;»αναφέρει έμπειρος εκκλησιαστικός παράγοντας στο ope.gr.

Μέρη του σχεδίου νόμου είχαμε παρουσιάσει σε δημοσίευμα τις 31ης Μαϊου. Στον αρχείο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά ολόκληρο το σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η στάση της Εκκλησίας

Από την πρώτη στιγμή μερίδα Ιεραρχών είχε αντιδράσει στο άκουσμα πως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα βάλει λουκέτο σε δύο Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες οι οποίες εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελούν βασικά φυτώρια για την παραγωγή κληρικών και στελεχών για τις Ιερές Μητροπόλεις ακριτικών περιοχών μια όχι μόνο. Για το λόγο αυτό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη συνεδρίαση της 20ης Απριλίου παρέπεμψε το ζήτημα για συζήτηση στη μέλλουσα να συγκληθεί Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα όρισε τριμελή εξ Αρχιερέων επιτροπή η οποία και ανέλαβε τις συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους Μητροπολίτες Κηφισίας κ. Κύριλλο, Κίτρους κ. Γεώργιο και Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 3 Ιουνίου, μεταξύ της Επιτροπής και των μελών της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) συναποφασίστηκε ότι δεν θέλουν να καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Την ίδια μέρα τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν και με τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό το οποίο όμως τους μετέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν η αμετακίνητη θέση της Πολιτείας να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου, όπως συντάχτηκε, κατ’ ουσίαν αδιαφορώντας για το τι θέλει η Εκκλησία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρα είχε συνεδριάσει στην Ιερά Μονή Πετράκη και το Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο των ΑΕΑ, όπου συζητήθηκε η εισήγηση του Προέδρου του, Αρχιμανδρίτη π. Γρηγορίου Παπαθωμά, με τις απόψεις του για τις ΑΕΑ, για τη σύνταξη των οποίων έλαβε υπόψη τις θέσεις των ΑΕΑ και τις οποίες προτάσεις του ο Πρόεδρος του ΑΕΣ είχε από καιρού γνωστοποιήσει και στην Υπουργό κ. Κεραμέως. Στη συνεδρίαση του ΑΕΣ το μέλος του, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, γνωστοποίησε την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, να μην δεχθεί κατάργηση ούτε ενός προγράμματος ΑΕΑ, αλλά τη διατήρηση όλων των ΑΕΑ, καθώς και τη διατήρηση ως έχει της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Από την πορεία των πρόσφατων συζητήσεων διακρίνεται σαφής διαφοροποίηση μεταξύ εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων. Από τη μια η Εκκλησία ζητά αναβάθμιση χωρίς κατάργηση και από την άλλη το υπουργείο φαίνεται να είναι αμετακίνητο σχετικά με το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των δύο ΑΕΑ που αναφέραμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση τον Ιούλιο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει παραπέμψει το ζήτημα για να συζητηθεί στη μέλλουσα να συγκλιθεί Ιεραρχία. Όπως όλα δείχνουν η Ιεραρχία θα συνέλθει τον Οκτώβριο οπότε το νομοσχέδιο, θεωρητικά πάντα, θα έχει ψηφιστεί. «Για ποιο άραγε ζήτημα θα συζητήσει τότε η Ιεραρχία. Για ένα νόμο του κράτους που θα αναμένεται να εφαρμοστεί; Αναμένουμε άμεση αντίδραση από την Ιεραρχία στην οποία έχουμε κάνει επανειλημμένα έκκληση να μην επιτρέψει να καταργηθούν οι δύο Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες στη Βόρεια Ελλάδα. Αν αυτό γίνει τότε η Εκκλησία της Ελλάδος θα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό. Γνωρίζουμε καλά ότι όταν κάτι καταργείται, δύσκολα δημιουργείται ξανά», τονίζει εκπρόσωπος φοιτητών στο ope.gr.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων