17/06/2023 17/06/2023 Επισκέψεις και στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε ότι γίνεται εργασία σε επίπεδο ΗΕ και ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ και είναι κάτι που θα επιδιώξω, είπε σήμερα Σάββατ0 17 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Σε δηλώσεις...
17 Ιουνίου, 2023 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2023 - 16:55

Συνάντηση με Τατάρ και Γκουτέρες επιδιώκει ο Χριστοδουλίδης

Διαδώστε:
Συνάντηση με Τατάρ και Γκουτέρες επιδιώκει ο Χριστοδουλίδης

Επισκέψεις και στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε ότι γίνεται εργασία σε επίπεδο ΗΕ και ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ και είναι κάτι που θα επιδιώξω, είπε σήμερα Σάββατ0 17 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων, στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς τι κρατάει από τη συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι «κρατώ την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να εργαστεί προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν και επισκέψεις στην Κύπρο. Αυτό είναι το ένα επίπεδο στο οποίο εργαζόμαστε. Το άλλο επίπεδο είναι αυτό της ΕΕ. Υπάρχει προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τέλος Ιουνίου, υπάρχει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ – θα είναι η πρώτη στην οποία θα παραστεί ο κ. Ερντογάν μετά την επανεκλογή του – και εργαζόμαστε τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε τεχνοκρατικό επίπεδο, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες. Είναι πολύ σημαντικό από δικής μας πλευράς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων από τη μια και κατά δεύτερον να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της δικής μας διακυβέρνησης και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο».
Ερωτηθείς τι αναμένει από το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι διάφορα ορόσημα τα οποία είναι σημαντικά. Σίγουρα, και στο περιθώριο, αλλά και κατά τη διάρκεια του επίσημου μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αναφερθώ σε αυτή την ετοιμότητα μας, πέραν των άλλων θεμάτων που θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Και παράλληλα χαίρομαι για το γεγονός ότι ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ βλέπουν την προστιθέμενη αξία, ασπάζονται τη δική μας προσέγγιση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργάζονται προς την κατεύθυνση υλοποίησης της».

Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η προσπάθεια προσκρούει στην άρνηση της τουρκικής πλευράς. Όμως, δεν επαναπαυόμαστε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς, ούτε θέλω ούτε θα το πράξω να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Αυτό θα ήταν και το πιο εύκολο για μένα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».

Πρόσθεσε ότι το θέμα του διορισμού απεσταλμένου «ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον ΓΓ, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του Γ.Γ, δεν είναι ορθό να μιλήσω εκ μέρους του Γ.Γ. Εκείνο που κρατώ είναι ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών». Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού απεσταλμένου από πλευράς της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχουν Συμπεράσματα της ΕΕ που ρητά καταγράφουν ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη στις συνομιλίες. Αυτή τη στιγμή το βασικό ζητούμενο είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο και θεωρούμε ότι η ενεργότερη, πιο πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχετε ακούσει και τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν για το τι προσδοκά, τι αναμένει μέσα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έχετε ακούσει και δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων και όλα αυτά εμείς επιχειρούμε να τα αξιοποιήσουμε – όλα αυτά ξεκίνησαν με δική μας πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ακούω καθημερινά τον κ. Τατάρ. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Ξέρω τι λέει ο κ. Τατάρ, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις θέσεις του. Για μένα το πιο εύκολο είναι να θωρακιστώ πίσω από τις απαράδεκτες δηλώσεις που γίνονται και να μην πράξω τίποτα.

Αντίθετα, επειδή αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού – δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού – πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».

Σε ερώτηση αν αποτελεί ορόσημο η Γενική Συνέλευση των ΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «και η Γενική Συνέλευση είναι ένα ορόσημο πάντα. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ. Είναι κάτι που θα επιδιώξω, όπως και στην Κύπρο θα συνεχίσω να επιδιώκω συνάντηση με τον κ. Τατάρ».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων