20/11/2022 20/11/2022 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς (Dritan Abazović) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της 18ης Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα θέματα ενέργειας και συνδεσιμότητας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με...
20 Νοεμβρίου, 2022 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2022 - 10:29

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς

Διαδώστε:
Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς (Dritan Abazović) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της 18ης Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα θέματα ενέργειας και συνδεσιμότητας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 

 

 

Η Ελλάδα, αναγνώρισε το Μαυροβούνιο στις 13 Ιουνίου 2006. Κατά την επίσκεψη του Μαυροβούνιου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, υπεγράφη Πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων. Τον Φεβρουάριο του 2007 το Γενικό Προξενείο στην Ποντγκόριτσα, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1998, αναβαθμίσθηκε σε Πρεσβεία. Σήμερα στην ελληνική Πρεσβεία στην Ποντγκόριτσα λειτουργεί Προξενικό Γραφείο. Το Γραφείο του Ακολούθου Άμυνας της Ελλάδας στο Βελιγράδι είναι αρμόδιο και για το Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Πολιτικές Σχέσεις

Από την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο 2017, οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς από τον Ιούνιο 2018, η Ελλάδα ανέλαβε την επιτήρηση του εναερίου χώρου (air policing) του Μαυροβουνίου, από κοινού με την Ιταλία.
Τον Μάρτιο 2018, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Προέδρου Δημοκρατίας από την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, η οποία προσέδωσε νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει εμπράκτως τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μαυροβουνίου προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής του μέσω και του υφιστάμενου μνημονίου συνεργασίας από το 2011.

Οικονομικές Σχέσεις

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στο Μαυροβούνιο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πρεσβείας Ποντγκόριτσας, καθώς και τη σχετική σελίδα της διαδικτυακής Πύλης AGORA.

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Το ελληνικό κράτος, μέσω διαφόρων φορέων, παρέχει υποτροφίες για σπουδές Μαυροβουνίων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Προσφέρεται επίσης σημαντικός αριθμός υποτροφιών σε Μαυροβούνιους στρατιωτικούς προκειμένου να εκπαιδευθούν σε στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων