14/07/2021 14/07/2021 Για δεύτερη ημέρα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μήνα Ιούλιο.  Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, μεταξύ άλλων ενδέχεται να τεθεί προς συζήτηση η κατάσταση της υγείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμη και κατά πόσο μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του καθώς και το θέμα των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών...
14 Ιουλίου, 2021 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2021 - 9:06

Συνεδριάζει η ΔΙΣ για δεύτερη ημέρα – Ο εμβολιασμός ως λύση στην πανδημία το επίκεντρο της πρώτης ημέρας

Διαδώστε:
Συνεδριάζει η ΔΙΣ για δεύτερη ημέρα – Ο εμβολιασμός ως λύση στην πανδημία το επίκεντρο της πρώτης ημέρας

Για δεύτερη ημέρα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μήνα Ιούλιο.  Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, μεταξύ άλλων ενδέχεται να τεθεί προς συζήτηση η κατάσταση της υγείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμη και κατά πόσο μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του καθώς και το θέμα των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων κ Σεραφείμ.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών το επίκεντρο ήταν το ζήτημα του εμβολιασμού όπου η ΔΙΣ προχώρησε σε αποφάσεις μεταξύ των οποίων είναι “Να συστήσει για  ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού”.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών μετέβη στη ΔΙΣ ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας οι οποίοι ενημέρωσαν τους Αρχιερείς για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και την κρισιμότητα των εμβολιασμών ενώ ο Καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις των Ιεραρχών σχετικά με το εμβόλιο.

Μετά την ενημέρωση η ΔΙΣ συνέχισε τη συνεδρίασή της και αποφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Κατα την επίσημη ενημέρωση, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου και Εκπρόσωπος Τύπου κ. Αθηναγόρας είπε οτι θα ετοιμαστούν κάποιες ερωτήσεις οι οποίες θα αποσταλούν προς το Υπουργείο Υγείας και οι απαντήσεις θα τυπωθούν και θα μοιράζονται στους ναούς προς ενημέρωση του λαού σχετικά με την πανδημία.

Αναφορικά με τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και το τρέχων Νομοσχέδιο που τις αφορά, είπε οτι η ΔΙΣ εμμένει στις αποφάσεις της. «Σεβασμιώτατε, είστε αισιόδοξος για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες;» ερωτήθηκε εκ μέρους του δημοσιογράφου του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», Δημήτρη Στρουμπάκου. «Εμμένουμε στις 14 θέσεις που ζητήσαμε από την κυρία Υπουργό. Δεν ικανοποιήθηκαν όλες» απάντησε ο Σεβασμιώτατος.

Δείτε την επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου της ΔΙΣ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα:

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΔΙΣ για του εμβολιασμούς:

Σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, κατά την πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Ιούλιο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες υποδέχθηκαν τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριο Τσιόδρα.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και την υποδοχή, δήλωσε ότι ζήτησε την στήριξη της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω ενημερωτικών δράσεων, έτσι ώστε όσοι έχουν αμφιβολία και φόβους, να εμβολιασθούν για να προστατευθεί το αγαθό της ζωής.

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία, ήταν χρήσιμο να ζητηθεί ο υποστηρικτικός λόγος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία είμαστε συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση τονίζοντας τα εξής: «Αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση και για λήψη αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των επισκεπτών εισηγητών, όσο και από την πλευρά των Μελών της ΔΙΣ, ώστε να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας. Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η πανδημία. Ο κ. Καθηγητής μάς μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητάς του. Έγιναν ερωταπαντήσεις και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις.  Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ότι όλοι θέλουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε, και η Εκκλησία θα κάνει αυτήν την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων και προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία».

Μετά το πέρας της συνάντησης η ΔΙΣ συνέχισε την Συνεδρία Της και απεφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

 

Την Τρίτη το πρωί έλαβε χώρα η ενημέρωση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα προς τον Μακαριώτατο και τους Ιεράρχες της ΔΙΣ για το ζήτημα της πανδημίας και του εμβολιασμού.

«Στο πνεύμα της Εκκλησίας, της Αλληλεγγύης και της Αγάπης να προστατέψουμε αλλήλους» ήταν το μήνυμα του Υπουργού Υγείας ενώ ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι «Είμαστε συνοδοιπόροι με την Εκκλησία στην αναζήτηση της Αλήθειας». «Μέσα στο πνεύμα του έργου της Εκκλησίας θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε για το καλό του λαού μας» επεσήμανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Παρακολουθήστε:

O υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ανέφερε: «Στο πνεύμα της Εκκλησίας, της Αλληλεγγύης και της Αγάπης να προστατέψουμε αλλήλους» ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε ότι ζήτησε οι Άγιοι Πατέρες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια στο πνεύμα του Χριστού έτσι ώστε σε όλη την Ιεραρχία να μπορέσουμε να ξαναενημερώσουμε και παροτρύνουμε το ποίμνιό και τους συμπολίτες μας ώστε να τους προστατέψουμε».

Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωσή τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι «Μέσα στο πνεύμα του έργου της Εκκλησίας θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε για το καλό του λαού μας» ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ενημέρωσε τα μέλη της ΔΙΣ για τα προβλήματα της πανδημίας στη χώρα μας ενώ ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε από την πλευρά της ειδικότητός του τα θέματα της πανδημίας.

Ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε «Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι πως χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε, Η Εκκλησία θα κάνει αυτές τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση αυτών των κακών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει η πανδημία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, τόσο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αλλά κι εγώ προσωπικώς»

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους δύο άνδρες ενώ τόνισε ότι έγιναν πολλά ερωτήματα από τους Ιεράρχες και τους δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις.  «Η προσπάθειά μας να συνεχιστεί όσο μπορούμε και η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «Οι ερωτήσεις των Ιεραρχών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Εμείς στηρίζουμε την επιστημονική αλήθεια και απαντάμε με γνώμονα την επιστημονική αλήθεια. Θέλουμε να επανέλθουμε με τον εμβολιασμό στην κανονικότητα. Είμαστε συνοδοιπόροι με την Εκκλησία στην αναζήτηση της Αλήθειας».

Η Σύνθεση της 164ης Συνοδικής Περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
Άρτης κ. Καλλίνικος
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
Ζακύνθου κ. Διονύσιος
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

 

Φωτογραφίες – Χ. Μπόνης / eurokinissi

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων