11/06/2020 11/06/2020 Ο πόλεμος του καθεστώτος του Μαυροβουνίου εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχίζεται με προπαγάνδα και προβοκάτσιες. Μετά το νόμο που υφαρπάζει την περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τη θέτει υπό τον έλεγχο του κράτους, και την προσαγωγή, σύλληψη και κράτηση Ιεραρχών και Ιερέων, το καθεστώς της Ποντγκόριτσα προχωρεί πλέον σε κατεδαφίσεις. Αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι...
11 Ιουνίου, 2020 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2020 - 10:24

Συνεχίζονται οι προκλήσεις για την Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Συνεχίζονται οι προκλήσεις για την Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο

Ο πόλεμος του καθεστώτος του Μαυροβουνίου εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχίζεται με προπαγάνδα και προβοκάτσιες. Μετά το νόμο που υφαρπάζει την περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τη θέτει υπό τον έλεγχο του κράτους, και την προσαγωγή, σύλληψη και κράτηση Ιεραρχών και Ιερέων, το καθεστώς της Ποντγκόριτσα προχωρεί πλέον σε κατεδαφίσεις.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι την ερχόμενη Κυριακή, 14 Ιουνίου, αρχίζουν εκ νέου ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο οποίος προβλέπει κρατικοποίηση των ναών, των μοναστηριών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι αρχές του Μαυροβουνίου άνοιξαν δύο μέτωπα: ένα στην Ιερά Μονή του Αγίου Βασιλείου στο Ούλτσινιε κι ένα στο βαπτιστήριο της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλων στην πόλη Τιβάτ του Μαυροβουνίου, στο νησί των Λουλουδιών. 

Από νωρίς χθες το πρωί, ειδικά συνεργεία υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας προχώρησαν στην κατεδάφιση κτηρίου, που ανήκει στη νέα νέα γυναικεία μονή του Αγίου Βασιλείου.

Ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας βρέθηκαν στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κατεδάφιση θα ολοκληρωθεί
«Σήμερα πρωί περικύκλωσαν το κονάκι, άρχισαν να το κατεδαφίζουν και η αστυνομία δεν επέτρεπε σε κανένα να πλησιάσει», δήλωσε με βουρκωμένα τα μάτια του κάτοικος της πόλεως Ούλτσινιε.

Η αποτρόπαια αυτή πράξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου:

«Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ μιλά για την αδελφική αγάπη και την αρμονία, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι είναι Ορθόδοξοι ή όχι. Την ίδια ώρα πραγματοποιείται αυτό το έγκλημά από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα του καθεστώτος ξεκίνησαν από τη στιγμή που συνελήφθη ο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκιτς κ. Ιωαννίκιος και οι άλλοι Ιερείς.

Ειδικά δε για τα μέλη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «λατρεύουν ψεύτικα είδωλα και ψεύτικες θεότητες που αρνούνται τον Θεό της αγάπης», ενώ δεν δίστασε να τους χαρακτηρίσει προδότες της χώρας.

Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια κατοίκου της περιοχής που τράβηξε βίντεο από τη νέα αυτή προκλητική ενέργεια των αρχών: «Δείτε, η Ευρώπη να δει! Οι ορθόδοξοι λαοί να δουν τι γίνεται στο Μαυροβούνιο! Τι πρέπει να γίνει για να αντιδράσει η Ευρώπη;»

Ταυτόχρονα, στην πόλη Τιβάτ του Μαυροβουνίου, κοντά στο νησί των Λουλουδιών, όπου βρίσκεται το μοναστήρι των Αρχαγγέλων και το βαπτιστήριο της Ιεράς Μονής, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι πιστοί φοβήθηκαν ότι σκοπός της αστυνομίας ήταν η κατεδάφιση του βαπτιστηρίου και συνέρρευσαν εκεί με τα πόδια, αφού η αστυνομία είχε φροντίσει να μπλοκάρει όλες τις εισόδους προς το νησί και ελέγχει την είσοδο στην πόλη.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται έντονα ότι στοχοποιείται η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο το τελευταίο διάστημα. Το ζήτημα με το βαπτιστήριο, όμως, δεν είναι νέο. Όπως είχατε διαβάσει στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, οι αντιδράσεις γύρω από το βαπτιστήριο υπάρχουν από την περσινή χρονιά όταν οι αρχές του Μαυροβουνίου ανέφεραν στις 2 Απριλίου 2019 ότι το νεοκτισμένο βαπτιστήριο της Μητρόπολης στην ακτή του Τιβάτ, κοντά στο μεσαιωνικό Μοναστήρι του Ιερού Αρχάγγελου Μιχαήλ, πρόκειται να καταστραφεί, καθώς «χτίστηκε χωρίς άδεια σε μια περιοχή που δεν ανήκει στην Εκκλησία».

Σε αυτή την περιοχή οι Ορθόδοξοι είναι μειονότητα, μεταξύ Μουσουλμάνων και Ρωμαιοκαθολικών Αλβανών, οπότε αυτό το γεγονός είναι και ένα πλήγμα στον πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της περιοχής.

Δυο μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, στον Ιερό Ναό του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Βελιγράδι, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο Μαυροβούνιο αυτές τις μέρες, αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Εκκλησία στο διάβα της ιστορίας της δοκιμαζόταν ποικιλοτρόπως, αλλά πάντοτε εξερχόταν ενισχυμένη από τις δοκιμασίες εκείνες. Υπενθύμισε τους απηνείς διωγμούς που υπέστη η Ρωσική Εκκλησία τον 20 αι, ενώ, μιλώντας για τις δοκιμασίες του Πατριαρχείου Σερβίας σήμερα, στάθηκε στην περίπλοκη κατάσταση στο Μαυροβούνιο, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει το παν για να διαφυλαχθούν τα προσκυνήματα του αρχαίου Κοσσυφοπεδίου.

Η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της χώρας.

Η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τον οποίο περιέρχεται στο κράτος η ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ιστορικά μοναστήρια και ναοί. Η ψήφιση του νόμου είχε προκάλεσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα ζητώντας την κατάργησή του. Τα πράγματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερα με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και εν συνεχεία στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, και κληρικών.

Σημειώνεται ότι οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα (HRA και IA) κάλεσαν την Διοίκηση της Αστυνομίας του Μαυροβουνίου να σταματήσει να ενεργεί κάνοντας διακρίσεις. Χθες, λόγω της κατεδάφισης κτιρίου στη μονή του Αγίου Βασιλείου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και στο Κοινοβούλιο της χώρας με την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα πολιτικά κόμματα να αναφέρουν πως γίνονται διακρίσεις στις ενέργειες της αστυνομίας και στις κατεδαφίσεις των κτιρίων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής μέχρι να δοθούν οι εξηγήσεις ποιος δίνει εντολές για τέτοιες δράσεις της αστυνομίας που προκαλούν κατάσταση τρόμου και πολέμου στην χώρα. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρωί η αστυνομία όταν της ζητήθηκε να δείξε το ένταλμα δεν ήθελε να δείξει γραπτή εντολή για την παρουσία της και κατεδάφιση του κτιρίου της μονής κοντά στην πόλη Ούλτσινιε.

Η αντιπολίτευση δε αποχώρησε από την Βουλή λόγω των χθεσινών γεγονότων, κατηγορώντας την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς και τον διοικητή της αστυνομίας ότι προκαλούν κλίμα πολέμου και τρόμου, διχασμό και μίσος στον λαό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων