23/06/2020 23/06/2020 Συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις επίσημα χείλη της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Μετά τον Τούρκο υπουργού Εξωτερικών Μεβλούντ Τσαβούσογλου ο οποίος για ακόμη μια φορά ανέφερε πως το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, σειρά πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μετατροπής...
23 Ιουνίου, 2020 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2020 - 11:39

Συνεχίζουν τις προκλήσεις για το άνοιγμα της Αγιά Σοφιάς επίσημα χείλη της Άγκυρας – Τι απαντά η Αθήνα στις ενέργειες των Τούρκων

Διαδώστε:
Συνεχίζουν τις προκλήσεις για το άνοιγμα της Αγιά Σοφιάς επίσημα χείλη της Άγκυρας – Τι απαντά η Αθήνα στις ενέργειες των Τούρκων

Συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις επίσημα χείλη της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Μετά τον Τούρκο υπουργού Εξωτερικών Μεβλούντ Τσαβούσογλου ο οποίος για ακόμη μια φορά ανέφερε πως το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, σειρά πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μετατροπής σε τζαμί.

Με συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γκιούλ, στο Kanal 24, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Βολές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει για ακόμη μια φορά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Τσαβούσογλου, με επιθετική ρητορική, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ανέφερε για το ζήτημα: «Η Αγία Σοφία, η σημαντικότερη κάποτε χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι από το 1935 μουσείο, και τώρα θέλετε να την μεταμορφώσετε σε τζαμί. Πώς θα το δικαιολογήσετε ως υπουργός Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα;» τον ρώτησε ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Κι αυτό είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» απαντά ο Τσαβούσογλου. «Οι ΄Ελληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Ιστανμπούλ και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».

Η απάντηση Παναγιωτόπουλου στις προκλήσεις της Τουρκίας

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ALPHA ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία αν δεν αλλάξει την προκλητική συμπεριφορά της. «Το μόνο που λέω εγώ, -είναι αυτό που λέει και η ελληνική κυβέρνηση- ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε. Αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλον σε διάλογο, εμείς τον βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και πραγματικά ενώ θεωρούμε ότι όντως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να εκβιάζεται. Ελάτε δηλαδή να συζητήσουμε τι διεκδικούμε και τι πιθανώς θα πρέπει να μας παραχωρήσετε. Με συγχωρείται δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ευχαριστούμε.» δήλωσε χαρακτηριστικό ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η Ελλάδα επιμένει στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία λειτουργεί όπως ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής. τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι: «Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, επιθυμούμε τον διάλογο αλλά όχι με αυτούς τους όρους».

Ανησυχία για τα Ελληνοτουρκικά από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Σε ερώτημα πόσο αποτελεσματικός εκπρόσωπος των εθνικών θεμάτων μας στην Ουάσιγκτον, μπορεί να είναι η Αρχιεπισκοπή, με δεδομένο ότι πρέπει να τηρεί ισορροπίες με την Άγκυρα λόγω του Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «οι ισορροπίες που πρέπει να τηρεί το Πατριαρχείο και κατ᾽ επέκταση η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την Άγκυρα δεν έχουν το κριτήριο της αυτοπροστασίας. Το Πατριαρχείο ποτέ δεν κινήθηκε με βάση τα δικά του συμφέροντα ως θεσμού αλλά πάντοτε με κριτήριο την αυτοθυσία και όχι την αυτοπροστασία. Σε όλες τις κινήσεις του το Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή κινούνται στην κατεύθυνση της ειρήνευσης. Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι «οι οξύνσεις, οι συγκρούσεις, η επιθετικότητα, ο πόλεμος δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε εμείς οι Έλληνες αλλά το αποφεύγουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί σε ζητήματα τα οποία αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον ελληνισμό. Το ότι είμαστε φιλειρηνικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε δειλοί ή λιγότερο γενναίοι αν χρειαστεί».

Συνεχίζοντας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση με την Τουρκία, καθώς όπως είπε δεν βοηθάει στην διαφύλαξη της ειρήνης. «Αυτή η προκλητικότητα δημιουργεί ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης και η πιθανότητα επιθετικής ή εχθρικής, βίαιης ενέργειας. Είμαστε πάντοτε υπέρ του κατευνασμού των πνευμάτων για να μην δώσουμε χώρο σε οποιαδήποτε εκτροπή εκούσια η ακούσια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτημα για το αν αισθάνεται ότι υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που η Ελλάδα κάποια στιγμή χρειαστεί κάποιου είδους στήριξη είπε ότι «η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είναι ένας ξένος οργανισμός ή μια αντιπροσωπεία μιας ξένης χώρας στην Αμερική. Είναι ένας εντόπιος οργανισμός και η ομογένεια μας είναι Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι σε όποιον χώρο και αν δραστηριοποιούνται είναι πετυχημένοι. Έτσι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό, την προσοχή και την εκτίμηση όλων των χώρων και όλων των κομμάτων. Οι Ελληνοαμερικανοί είναι αξιοσέβαστοι σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και τους προέδρους. Και αυτό είναι που μας δίνει δύναμη. Δεν είναι ο Ελπιδοφόρος ή ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος. Είναι το κύρος των πιστών της ομογένειας που μας κάνει πιο δυνατούς και μας ανοίγει πόρτες. Αυτοί μου δίνουν την δύναμη να χτυπώ την πόρτα του Λευκού Οίκου αν χρειαστεί και να ανοίγει αυτόματα. Ποτέ δεν βρήκαμε κλειστή την πόρτα του Λευκού Οίκου όταν την χρειαστήκαμε για να περάσουμε μηνύματα και να συνομιλήσουμε για σημαντικά θέματα, που αφορούν είτε στον ελληνισμό της Αμερικής, είτε εκκλησιαστικά, είτε εθνικά ζητήματα».

Αμερικανός Γερουσιαστής καταγγέλλει τις προκλήσεις της Τουρκίας  

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Παρουσιάζοντας την εικόνα μιας χώρας που αποσυντονίζει τη περιφερειακή σταθερότητα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθυμίζει στον Μάικ Πομπέο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας στρέφεται εναντίον βασικών εταίρων της Ουάσιγκτον στη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι στρατιωτικές περιπέτειες της Άγκυρας σε εύφλεκτες περιοχές εγκυμονούν κινδύνους που αντιτάσσονται στα αμερικανικά συμφέροντα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει γίνει η τελευταία χώρα που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Όπως μάλιστα τονίζει, η γειτονική χώρα κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που πρόσφερε στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης για να αποσπάσει μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων. Ωστόσο, στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για μια παράνομη συμφωνία, η οποία αγνοεί όχι μόνο τους νόμιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τη βάση του διεθνούς δίκαιου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων