14/06/2020 14/06/2020 Συνεχίζουν τις προκλητικές τους δηλώσεις οι Τούρκοι σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκύψει. Αυτή τη φορά, σε ακραίες δηλώσεις προχώρησε ο Αμπντουλάχ Σεβίμ, στέλεχος του Κόμματος Ευημερίας (Saadet Partisi), στην Κωνσταντινούπολη. Σε ανάρτηση του στο Twitter, πρότεινε να… πιάσουν οι Τούρκοι τον ασβέστη για να...
14 Ιουνίου, 2020 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2020 - 10:10

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά

Συνεχίζουν τις προκλητικές τους δηλώσεις οι Τούρκοι σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκύψει.

Αυτή τη φορά, σε ακραίες δηλώσεις προχώρησε ο Αμπντουλάχ Σεβίμ, στέλεχος του Κόμματος Ευημερίας (Saadet Partisi), στην Κωνσταντινούπολη. Σε ανάρτηση του στο Twitter, πρότεινε να… πιάσουν οι Τούρκοι τον ασβέστη για να καλύψουν το γρηγορότερο δυνατό το πρόσωπο του άγγελου Σεραφείμ, που κοιτάζει από το θόλο της Αγίας Σοφίας όσους την επισκέπτονται!

“Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχουμε πάρει ήδη τον ασβέστη”, έγραψε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος, μάλιστα, καλεί την πρώτη προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία να την πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Εμμένουν στη θέση τους οι ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας» υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέα τοποθέτησή του.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Θέση πήρε και η Εκκλησία της Ελλάδος

Θέση στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας η οποία θέλει να μετατρέψει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας έτσι ώστε να λειτουργήσει ως τζαμί έλαβε με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αρχικά αναφέρεται πως «πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. Καμία μοντέρνα η μεταμοντέρνα αντίληψη «πολυπολιτισμικότητας» δεν δημιούργησε το μνημείο, διά του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπερτάτου Καλού και Κάλλους».

«Τυχόν μετατροπή θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών», σημειώνει, και προσθέτει πως το γεγονός αυτό ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει να βλάψει ποικιλοτρόπως την ίδια την Τουρκία.

Τέλος, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το το μνημείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι απολύτως απαραίτητο να επικρατήσει εκ μέρους της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας σύνεση και σεβασμός προς τον χαρακτήρα του μνημείου, ώστε να λάβει την ορθή απόφαση της διατηρήσεως του status quo της Αγίας Σοφίας, ως μουσειακού χώρου».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων