07/07/2020 07/07/2020 Ιδιαίτερη βάρυτητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο αποκτά η σύνοδος κορυφής με θέμα τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο που οργανώνεται υπό την αιγίδα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος...
07 Ιουλίου, 2020 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2020 - 8:33

Σύνοδος Κορυφής για το Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Σύνοδος Κορυφής για το Κοσσυφοπέδιο

Ιδιαίτερη βάρυτητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο αποκτά η σύνοδος κορυφής με θέμα τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο που οργανώνεται υπό την αιγίδα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, καθώς και ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Η σύνοδος της Παρασκευής, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, όπως διευκρινίζει η γαλλική προεδρία, ακολουθεί εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Βερολίνο και κατά την οποία η Σερβία και το Κόσοβο δέχθηκαν, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, είκοσι χρόνια μετά την ένοπλη σύγκρουσή τους.

Η Ορθοδοξία υφίσταται εκτεταμένες διώξεις στο Κοσσυφοπέδιο
Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης του Πατριαρχείου της Σερβίας, κ. Θεοδόσιος προ ημερών είχε χαρακτηρίσει τις εξελίξεις τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στο Μαυροβούνιο πολύ δύσκολη.

Ο Επίσκοπος τονίζει ότι στην δικαιοδοσία της Επισκοπής περιλαμβάνονται 13 μοναστήρια, τα οποία παρά τις διώξεις και τις αντίξοες συνθήκες παραμένουν ενεργά και ενισχύονται με τη στήριξη του Πατριαρχείου της Σερβίας.

«Γνωρίζουμε από την ιστορία της Εκκλησίας ότι οι αριθμοί δεν ήταν ποτέ ένα μέτρο της δύναμης της Εκκλησίας. Ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχουν πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά όσοι έχουν μείνει και θέλουν να μείνουν, είναι βαθιά συνδεδεμένοι με τη ζωή της Εκκλησίας μας, με την οποία μεγάλωσαν» υπογραμμίζει. Αναφέρεται επίσης και σε πόλεις όπου οι ιερείς εξακολουθούν να ανοίγουν τις εκκλησίες και να τις λειτουργούν ακόμα και χωρίς πιστούς:
«Αν και αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε μαζική επιστροφή του λαού μας στις περιοχές από τις οποίες εκδιώχθηκαν, η ύπαρξη ενοριών είναι μια διαρκής πρόσκληση για τους ανθρώπους να επιστρέψουν».

Αναφερόμενος στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ο Επίσκοπος αναφέρει ότι πάγια θέση της Εκκλησίας είναι πως οποιαδήποτε αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως χωριστού κράτους είναι απαράδεκτη, καθώς και κάθε εδαφική-εθνοτική διαίρεση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων