19/02/2020 19/02/2020 Της Ναταλίας Δανδόλου Η Συρία βιώνει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συγκλονίζουν: Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Μέσα στο κλίμα αυτό, η πάλαι ποτέ ευημερούσα χριστιανική κοινότητα εκλείπει σταδιακά....
19 Φεβρουαρίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2020 - 15:14

ΣΥΡΙΑ: Aνθρωπιστική τραγωδία

Διαδώστε:
ΣΥΡΙΑ: Aνθρωπιστική τραγωδία

Της Ναταλίας Δανδόλου

Η Συρία βιώνει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συγκλονίζουν: Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Μέσα στο κλίμα αυτό, η πάλαι ποτέ ευημερούσα χριστιανική κοινότητα εκλείπει σταδιακά. Οι Χριστιανοί αποτελούν έναν εκ των βασικών στόχων των φανατικών ισλαμικών ομάδων που ζουν στην περιοχή.

 

Οι άνθρωποι αυτοί συχνά εξαναγκάζονται να κοιμούνται έξω σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν καθώς τα κέντρα (προσφύγων) είναι γεμάτα από κόσμο: “Οι μητέρες καίνε πλαστικά για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Μωρά και μικρά παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ και προσθέτει ότι ακόμα και οι εκτοπισμένοι γίνονται στόχος των τζιχανιστών.

Περισσότεροι από 700.000 Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το 2011.

Εκτιμάται ότι έως τη δεκαετία του 1920 οι χριστιανοί αποτελούσαν περίπου το 30% του πληθυσμού της Συρίας. Το 2015 εκτιμάται ότι αυτό το ποσοστό είναι 10% του πληθυσμού των 22 εκατομμυρίων. Στις εμπόλεμες ζώνες γύρω από το Ιντλίμπ οι χριστιανικές κοινότητες αριθμούν πλέον μερικές μερικές δεκάδες χιλιάδες:

«Εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 40.000 Χριστιανοί στην περιοχή αυτή. Είναι όσοι απέμειναν από τους 130.000 και πλέον  Χριστιανούς που ζούσαν εδώ πριν από την επίθεση του ISIS και την κρίση στην Συρία» αναφέρει εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Για την Υπεράσπιση των Χριστιανών» και καλεί τη Δύση να παρέμβει.

«Ο κόσμος είναι τόσο φοβισμένος. Μας βομβαρδίζουν, φωνάζουν. Θεωρούμε ότι οι επιθέσει αυτές είναι ένα μήνυμα σε Κούρδους και Χριστιανούς να αποχωρήσουν, ώστε να εγκαταστήσουν πρόσφυγες. Είναι μια μορφή εθνοκάθαρσης»

 

Tα μνημεία

Στην Συρία βρίσκονται ορισμένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Παρά το γεγονός ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένα από την UNESCO, η πλειοψηφία τους έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες.

Ανεκτίμητης αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς προσκυνήματα, καταρρέουν καθόλη τα διάρκεια των περίπου 10 ετών που διαρκεί ο πόλεμος στην Συρία.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 300 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο. Το πιο τρομακτικό γεγονός απ’ όλα όμως είναι, ότι η πραγματική αποτίμηση των καταστροφών στα μνημεία θα γίνει μόνον όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Τα μνημεία της Ιντλίμπ

Το Ιντλίμπ είναι πόλη στη βορειοδυτική Συρία, πρωτεύουσα του Κυβερνείου Ιντλίμπ, 59 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου. Πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, οι κάτοικοι ήταν κυρίως Σουνίτες μουσουλμάνοι, αν και υπήρχε μια σημαντική χριστιανική μειονότητα.

Οι γνωστές και ως «Νεκρές Πόλεις» της Βόρειας Συρίας, μέλη της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2011, είναι μια ομάδα 700 εγκαταλελειμμένων οικισμών στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, μεταξύ Χαλεπίου και Ίτνλιμπ. Μέχρι και την έναρξη του πολέμου, οι οικισμοί διέθεταν καλά διατηρημένα αρχιτεκτονικά ερείπια κατοικιών, ειδωλολατρικών ναών, καθώς και εκκλησιών της βυζαντινής περιόδου, με την εκκλησία του Οσίου Συμεών του Στυλίτου, να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Παρατίθεται κατάλογος με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη Συρία

Αρχαία Πόλη της Δαμασκού (Ancient City of Damascus) – (1979) (Σε κίνδυνο)

Αρχαιολογικός Χώρος της Παλμύρα (Site of Palmyra) – (1980) (Σε κίνδυνο)

Αρχαία Πόλη της Μπόσρα (Ancient City of Bosra) – (1980) (Σε κίνδυνο)

Αρχαία Πόλη της Αλέππο (Ancient City of Aleppo) – (1986) (Σε κίνδυνο)

Μεσαιωνικό Φρούριο Κρακ των Ιπποτών και το Κάστρο του Σαλαντίν (Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din) – (2006) (Σε κίνδυνο)

Αρχαία Χωριά της Βόρειας Συρίας (Ancient Villages of Northern Syria) – (2011) (Σε κίνδυνο)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων