28/01/2020 28/01/2020  Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ότι και να γράψει κανείς μοιάζει φτωχό και λίγο για να αποδώσει το μεγαλείο ψυχής, την πληθωρική του προσωπικότητα, τον χαρισματικό τρόπο επικοινωνίας με το λαό που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε μια ζωή.  Συνάμα, κάτι σπανιότατο, τα αμέτρητα χαρίσματά του συνδυάζονταν με την καρδιά μικρού παιδιού που είχε, δεν κράταγε κακία ούτε στον...
28 Ιανουαρίου, 2020 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2020 - 19:55

Τα “άγνωστα” χρόνια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου- Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό-ντοκουμέντο και τα λόγια του που έγραψαν ιστορία!

Διαδώστε:
Τα “άγνωστα” χρόνια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου- Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό-ντοκουμέντο και τα λόγια του που έγραψαν ιστορία!
 Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ότι και να γράψει κανείς μοιάζει φτωχό και λίγο για να αποδώσει το μεγαλείο ψυχής, την πληθωρική του προσωπικότητα, τον χαρισματικό τρόπο επικοινωνίας με το λαό που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε μια ζωή.
 Συνάμα, κάτι σπανιότατο, τα αμέτρητα χαρίσματά του συνδυάζονταν με την καρδιά μικρού παιδιού που είχε, δεν κράταγε κακία ούτε στον μεγαλύτερο πολέμιό του. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην συγκινήθηκε την ημέρα της εκδημίας του. Το πρωινό της εικοστής ογδόης Ιανουαρίου του 2008 ο κόσμος ξύπνησε φτωχότερος, έφυγε ένας πραγματικός ηγέτης- ο Χριστόδουλός μας. Τα τελευταία του λόγια ακόμα συγκλονίζουν στο άκουσμά τους και είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, «Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει».
 Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που “πέταξε” για τους ουρανούς.
 Ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες ο Ιεροκήρυκας αλλά και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου καταθέτει στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες ιστορικές στο πλευρό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου εστιάζοντας στα χρόνια πριν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος όταν ήταν επικεφαλής της Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Δείτε το βίντεο:

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Μακατούνη.
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη
Οπτικό Υλικό από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Κοντώση
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο π. Επιφάνιος από την ημέρα που εκκοιμήθη ο Μακαριστός Χριστόδουλος, έχει καταγράψει σε καλαίσθητους τόμους όλο το έργο του Μακαριστού, ενώ πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Ιεράς Μονής Κύκκου το νέο βιβλίο του με τίτλο «Χριστόδουλος, Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, 1974-1998».
  Πρόκειται για τη Διπλωματική εργασία, που ο συγγραφέας εκπόνησε, στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών του σπουδών, στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και βαθμολογήθηκε με άριστα από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.
«Ο Χριστόδουλος κοπίασε επί 25 χρόνια για τα δίκαια της τοπικής Εκκλησίας και του λαού έως ότου γίνει Αρχιεπίσκοπος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο π. Επιφάνιος και συμπληρώνει για την ευαισθησία που είχε ο Μακαριστός για τα Εθνικά θέματα, «Είχε πάντα εθνικό αισθητήριο ο Χριστόδουλος γιατί είχε μέσα του τον πόνο της προσφυγιάς».
Στο αφιερωματικό βίντεο παρουσιάζονται σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από όλη τη ζωή του Μακαριστού, αλλά και αποσπάσματα από τις ομιλίες του και τα λόγια του που έμειναν αξέχαστα, “Πάντα νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τα όσα μου χάρισε και μου δίδαξε» προσθέτει ο π. Επιφάνιος, ενώ ενθυμούμενος τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του Μακαριστού τονίζει για εκείνη τη δύσκολη περίοδο με έκδηλη συγκίνηση, «Η μεγαλύτερη προσφορά του Χριστόδουλου επετεύχθη την περίοδο της ασθενείας του».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων