06/01/2024 06/01/2024 Παρουσία της Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου, ενώ παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο παλιό λιμάνι των Χανίων. “Στην αυγή του 2024 έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. “Ο εορτασμός...
06 Ιανουαρίου, 2024 - 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2024 - 13:08

Τα Θεοφάνεια στην Κρήτη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της χώρας

Διαδώστε:
Τα Θεοφάνεια στην Κρήτη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της χώρας

Παρουσία της Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου, ενώ παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

“Στην αυγή του 2024 έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

“Ο εορτασμός της βάφτισης του Χριστού εκφράζει την ανάγκη της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαροπούλου.

Στο Ρέθυμνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Για πρώτη φορά φέτος η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Ρέθυμνο γίνεται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία παρευρίσκεται και συμμετέχει σύμφωνα με το εθιμικό και το τελετουργικό της ημέρας.

““Φώτα, ολόφωτα” σήμερα και ο εορτασμός της βάφτισης του Χριστού εκφράζει διαχρονικά την ανάγκη της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου, την έξοδο στο φως της αλήθειας και της αλληλεγγύης”, δήλωσε από το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. “Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι, τέτοια γιορτινή μέρα, κοντά στους νησιώτες μας, σε μια ιστορική πόλη της Κρήτης, το Ρέθυμνο, κοιτίδα και σταυροδρόμι των σπουδαιότερων πολιτισμών της Μεσογείου. Από το ενετικό λιμάνι του εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλή φώτιση!”, επεσήμανε.

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί η κ. Σακελλαροπούλου έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου της επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τις τοπικές Αρχές και τους εκπροσώπους του Ρεθύμνου.

Η κ. Πρόεδρος εισήλθε εντός του Ναού για την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.

Πομπή προς το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου σχηματίστηκε μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Μητροπολιτικό Ναό. Τα Θεοφάνεια εορτάζονται με λαμπρότητα στον Ενετικό Λιμένα όπου γίνεται κάθε χρόνο και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού προκειμένου να τελεστεί ο καθαγιασμός των υδάτων.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε και φέτος το Ενετικό Λιμάνι της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου για να παρακολουθήσει την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανιά

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τελέστηκε σήμερα ο Αγιασμός των Υδάτων στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Σε δήλωσή του μετά την τελετή ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου» τονίζοντας πως «καθώς βρισκόμαστε στην αυγή του 2024 έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Οι δυσκολίες προφανώς δε λείπουν από τις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις στη γειτονιά μας μέχρι την εισαγόμενη ακρίβεια θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή τους.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μία ποιοτική δημόσια παιδεία, μία καλή υγεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις γειτονιές της πατρίδας μας.

Επίσης, θα βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή και για τα εποχιακά προβλήματα, τις εποχιακές κρίσεις όπως η έξαρση της γρίπης και του κορονοϊού. Για αυτό προστατευόμαστε και εμβολιαζόμαστε. Κυρίως προστατεύουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας.

Θέλω και πάλι σήμερα εδώ από τα ηλιόλουστα Χανιά να ευχηθώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα απανταχού της γης καλή φώτιση, καλή χρονιά, με υγεία, χαρά σε εσάς και τους αγαπημένους σας», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ο αγιασμός των υδάτων

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν το παλιό λιμάνι Χανίων για τον αγιασμό των υδάτων παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο καλός καιρός βοήθησε τους τολμηρούς που αποφάσισαν να τηρήσουν το έθιμο των Θεοφανίων και να βουτήξουν στα κρύα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό.

Η κατάδυση του σταυρού έγινε από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό.

Σκάφη και καΐκια βρίσκονταν από νωρίς στο παλιό λιμάνι μπροστά από την εξέδρα όπου ο Μητροπολίτης θα έριχνε τον σταυρό, ενώ κάποιοι από τους κολυμβητές λίγη ώρα πριν από τη βουτιά για να πιάσουν τον σταυρό απαθανατίστηκαν στον φακό του Flashnews.gr.

Νωρίτερα είχε τελεστεί αγιασμός και θεία λειτουργία στη Μητρόπολη Χανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τους βουλευτές του νομού της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν για τις κρίσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία αλλά και για την προμήθεια F-35 από την Ελλάδα.

Τα Θεοφάνεια στο Ηράκλειο

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου ο οποίος σε μία κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, έδωσε τη ράβδο του σε ένα παιδάκι.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λεθτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλ. Καλοκαιρινού, οι βουλευτές κκ Κ. Κεφαλογιάννης και Ελ. Βατσινάς, Αντιπεριφερειαρχες, Αντιδήμαρχοι, η ΓΓ του Δήμου Ηρακλείου, κ. Μ Σκραφνάκη και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του τόπου.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

“Μακριά από κάθε είδους σκοτάδια και σκοταδισμούς ακόμα κι αν έχουν την όψη διαφωτισμού”, τόνισε μεταξύ άλλων στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος.

Πηγή: flashnews, rethemnonews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων