09/10/2020 09/10/2020 Αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας -βάσει του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών- για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων θα εξετάσει -με κλειστές διαβουλεύσεις- σήμερα το μεσημέρι στις 3.00 το Συμβούλιο Ασφαλείας.  Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθούν από την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για...
09 Οκτωβρίου, 2020 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2020 - 8:44

Βαρώσια: Συνεδριάζει το Σ.Α – Βγήκαν «για κυνήγι» οι μεσίτες

Διαδώστε:
Βαρώσια: Συνεδριάζει το Σ.Α – Βγήκαν «για κυνήγι» οι μεσίτες

Αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας -βάσει του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών- για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων θα εξετάσει -με κλειστές διαβουλεύσεις- σήμερα το μεσημέρι στις 3.00 το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθούν από την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο – που θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση – και μέσω τηλεδιάσκεψης από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ρώσος Πρόεδρος του Σ.Α. Βασίλι Νεμπένζια αναμένεται να διαβάσει δήλωση προς τον Τύπο στην οποία έχουν συμφωνήσει ομόφωνα τα μέλη του Σ.Α.

Στις επαφές της στη Λευκωσία, τη Νέα Υόρκη και τις πρωτεύουσες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί η προεδρική δήλωση να μην περιορίζεται στην επαναβεβαίωση των σχετικών ψηφισμάτων και στην καταδίκη της απόφασης, αλλά να ζητά την ανάκληση της απόφασης και την αντιστροφή των ενεργειών που έγιναν.

Παρά τις αντιδράσεις, η Τουρκία άνοιξε χθες το παραλιακό μέτωπο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το απόγευμα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ – που θεωρείται στενός συνεργάτης της κυβέρνησης Ερντογάν – παραβρέθηκε επίσης στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να κάνει δηλώσεις, μετά από ενστάσεις του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», επειδή είναι ένας από τους υποψήφιους «προέδρους» στις «εκλογές», που θα γίνουν την Κυριακή στα Κατεχόμενα.

Ο βουλευτής του κεντροδεξιού «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» του Τατάρ, Ογουζχάν Χασίπογλου, ανακοίνωσε ποια τμήματα της ακτής θα μπορούν να χρησιμοποιούν λουόμενοι και μίλησε για σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας ότι «σύντομα θα ανοίξουν κι άλλες περιοχές». Ασφαλώς, το «παρών» έδωσαν από τη πρώτη μέρα κτηματομεσίτες, που έσπευσαν να αξιολογήσουν επενδύσεις και τις επόμενες κινήσεις.

Κάτω από το τίτλο «Άνοιξε το Βαρώσι, οι κτηματομεσίτες βγήκαν για κυνήγι», η Kıbrıs Postası γράφει ότι μη ευκαταφρόνητος αριθμός κτηματομεσιτών συμπεριλαμβάνονταν ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες της πόλης του Βαρωσιού, που άνοιξε σήμερα το κατοχικό καθεστώς.

Οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την Kibris, είχαν σκοπό να προβούν σε επιτόπια έρευνα και ανέλυσαν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν στο εξής. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς περίμεναν στο οδόφραγμα, που έστησε το καθεστώς, με τα οχήματά τους, τα οποία έφεραν διαφημίσεις των εταιρειών τους.

Ακιντζί: «Δεν πήραμε το μάθημά μας»

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ο νυν Τ/κ ηγέτης και υποψήφιος «πρόεδρος», Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε την θέση του ότι το ζήτημα των Βαρωσίων δεν πρέπει να γίνει ζήτημα αντιπαράθεσης με τα ΗΕ. «Εάν υπάρχουν βήματα, σε αρμονία μαζί τους (τα ΗΕ), που δεν θα είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, αυτά πρέπει να γίνουν. Είναι κάτι που πρέπει να περιλαμβάνει τον «πρόεδρο», συνέχισε, εννοώντας τον Τ/κ ηγέτη, «ο οποίος είναι ο συνομιλητής του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Ο Τατάρ πήγε να κάνει σόου χωρίς να πάρει χαμπάρι ο Οζερσάι. Ότι κάνεις του γείτονα θα γυρίσει στο κεφάλι σου», σχολίασε δεικτικά ο Μουσταφά Ακιντζί για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης. «Πριν έξι μήνες», πρόσθεσε, «στο σεμινάριο για το Βαρώσι, που είχε γίνει μέσα στην περίκλειστη πόλη, η «κυβέρνηση» τον είχε αποκλείσει. Τώρα αφήνει ο ένας τον άλλο απ’ έξω. Ό,τι κάνεις του γείτονα θα γυρίσει στο κεφάλι σου».

«Οι τελετές που έγιναν για το Βαρώσι και το νερό», συνέχισε ο κ. Ακιντζί, «δίνουν μια νέα διάσταση στις εδώ και καιρό παρεμβάσεις. Ακόμα και εκείνοι που δεν έβλεπαν, εκείνη τη στιγμή το είδαν. Ακόμα και εκείνοι που το έβλεπαν, αλλά δεν ήθελαν να το συζητήσουν, αναγκάστηκαν να το κάνουν. Δυστυχώς, δεν πήραμε το μάθημά μας από την αρνητικότητα που βιώνουμε εδώ και χρόνια, και ήρθαμε αντιμέτωποι με παρεμβάσεις που ποτέ μέχρι τώρα δεν βιώσαμε τόσο ανοικτά και τόσο έντονα».

Επανέλαβε ότι υπάρχουν άτομα από την εξουσία στην Τουρκία που στην Κύπρο γυρνάν στα χωριά και δίνουν εντολές να μην ψηφίσουν Ακιντζί, γιατί είναι εχθρός της Τουρκίας, λέγοντας ότι η δήλωσή του για την επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία, ότι «από την πηγή δεν τρέχει νερό, αλλά αίμα», ήταν υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας. Σημείωσε δε ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Πενς είχε πάει στην Τουρκία τότε και 3 μέρες μετά κηρύχθηκε ανακωχή. «Αυτό δεν είναι διπλωματία» διερωτήθηκε.

Με πληροφορίες από το sigmalive.com

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων