14/07/2022 14/07/2022 Συνεκλήθη η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, στην Προσφυγομάνα Παναγιά του Πόντου, με τη συμμετοχή πάνω από είκοσι Συλλόγων Ιεροψαλτών, φυσικά παριστάμενων στον χώρο της Συνέλευσης και αλλά και μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Μετά από μακρά διαλογική συζήτηση ψηφίστηκε την Παρασκευή 8...
14 Ιουλίου, 2022 - 14:47
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2022 - 14:52

Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος

Διαδώστε:
Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος

Συνεκλήθη η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, στην Προσφυγομάνα Παναγιά του Πόντου, με τη συμμετοχή πάνω από είκοσι Συλλόγων Ιεροψαλτών, φυσικά παριστάμενων στον χώρο της Συνέλευσης και αλλά και μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Μετά από μακρά διαλογική συζήτηση ψηφίστηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, ο Διοικητικός Απολογισμός και ελήφθησαν αποφάσεις για την περίοδο 2022-23.

Την επόμενη ημέρα Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε Θείας Λειτουργίας και τέλεσε Μνημόσυνο για τους απ’ αιώνος διακόνους της ψαλτικής τέχνης, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜ.Σ.Ι.Ε., εκπροσώπων του ιεροψαλτικού κόσμου και τοπικών επισήμων και βουλευτών. Έψαλλαν οι Άρχοντες Φώτης Γιαννακάκης, Πάρης Γκούνας, ο εκλεκτός συνάδελφος Βασίλης Μαυράγκανος και ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Πολίτης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Αποτελεί όντως εμπνευσμένη πρωτοβουλία η απόφασή σας να αφιερώσετε τη φετινή Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας σας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, στους σπουδαίους προκατόχους σας και ιδιαιτέρως σε όλους εκείνους που διακόνησαν τα ιερά αναλόγια στις εκκλησίες της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου με πίστη και αφοσίωση, αλλά και οι οποίοι καλλιέργησαν με απέραντη αγάπη την εκκλησιαστική μας μουσική και την ψαλτική τέχνη, γράφοντας ιστορία και κάνοντας ακόμη και τους αλλοθρήσκους να τους θαυμάζουν”

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας προσφέραμε στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως, μαζί με τις ευχαριστίες όλων, μερικούς συλλεκτικούς τόμους ενώ στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος ανέφερε: ” Σεβασμιώτατε […] με τη χάρη της Υπεραγίας Δεσποίνης Ημών, Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας,η οποία, ιδιαίτερα στην συλλογική μνήμη και την συνείδηση του Ποντιακού Ελληνισμού και όλων ημών των Ορθοδόξων, λαμβάνει υλική μορφή και προσφέρεται αενάως δια της πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος για το έτος 2022.

Εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες τόσο για την Χοροστασία και την τέλεση του Μνημοσύνου υπέρ αιωνίας μνήμης και αναπαύσεως των αειμνήστων διδασκάλων και προκατόχων μας, όσο και για τους πνευματικούς λόγους Σας για την ψαλτική τέχνη και τους διακόνους της που θα ταξιδεύουν στο διηνεκές δια του διαδικτύου προς όλους τους ιεροψάλτες.

Όμως, περισσότερο αισθανόμαστε την ανάγκη να σας μεταφέρουμε την ευγνωμοσύνη μας γιατί είχαμε την ευκαιρία να εκπέμψουμε από το Βέρμιο προς σύμπασα την Ιεροψαλτική κοινότητα, στα πέρατα της Οικουμένης, μήνυμα τιμής και μνήμης για τους αειμνήστους προκατόχους και διδασκάλους μας, οι οποίοι διωγμένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες, ιδιαίτερα από την αιματοβαμμένη και αγιοτόκο γη του Πόντου, προσέφεραν στο εθνικό κέντρο και τον καθέναν από εμάς-προσωπικά-πολύτιμες ψηφίδες της ψαλτικής τέχνης τους ως στοιχείου του ευρύτερου πολιτιστικού μας αποθέματος και της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.”

Τέλος, ευχαριστήρια επιστολή εστάλη προς τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη όπου αναφέρεται: “Κύριε Πρόεδρε […] σας εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας για την φιλοξενία των αιρετών Αντιπροσώπων των Συλλόγων Ιεροψαλτών που απαρτίζουν την Ομοσπονδία μας, που ταξίδεψαν από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να συμμετέχουν στη Συνέλευση. Παρακαλούμε να λογίζετε εφεξής τόσο την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος όσο και εμένα προσωπικά, φίλους του Συλλόγου ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, αρωγούς και συναντιλήπτορες σε κάθε μελλοντική σας δράση.”

Θερμές ευχαριστίες στον Αντιπρόεδρο της ΟΜΣΙΕ, Άρχοντα κ. Ορδουλίδη για την μεγάλη του βοήθεια στην διοργάνωση.

Περιττό να πούμε ότι οι διαδικασίες ηδύνθηκαν με εόρτια τράπεζα, δεδομένου το ψύχους και της έντονης βροχόπτωσης, που αντισταθμίστηκαν επιτυχώς από παραδοσιακά τραγούδια και ψαλτοϊστορίες που αποδόθηκαν από τους συναδέλφους.
Και του χρόνου…

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων